ЗСУ вирішують як обирати новий багатоцільовий винищувач

Автор: Андрій Шинко
ЗСУ вирішують як обирати новий багатоцільовий винищувач

Як відомо, Повітряні Сили протягом 2021-2035 років планується переозброїти на єдиний багатоцільовий винищувач, що замінить літаки МиГ-29, Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР. Про те, як саме будуть обирати новий літак, учора радились на семінарі.

Центральний науково-дослідний інститут Збройних Сил України, організував проведення наукового семінару щодо вироблення підходів до оптимального вибору єдиного типу багатоцільового винищувача для потреб ЗСУ та вивчення можливості організації виробництва бойових літаків на потужностях вітчизняного ОПК із залученням потенціалу іноземних партнерів, про що повідомив народний депутат Ігор Копитін, голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

«Таке обговорення, із залученням науковців ЗСУ, ДК Укроборонпром, Повітряних сил ЗСУ, представників ВРУ, дуже важливе для узгодження позицій військових авіаторів, які хочуть мати найбільш ефективну бойову техніку у наявних фінансових умовах, з перспективою максимального залучення потенціалу авіаційних підприємств України», – повідомив депутат.

— Моя позиція, як голови підкомітету з питань оборонної промисловості, наступна. Повітряні сили повинні мати на озброєнні високоефективний бойовий літак. Якщо ми зараз не можемо самі зробити такий – то маємо закупляти за кордоном літальні апарати у конфігурації, яка б дозволяла максимальне залучення наших оборонних підприємств до їх комплектації, – підсумував Ігор Копитін. — Авіаційне озброєння, можливо, двигуни української розробки – все це має враховуватись замовниками при переговорах із іноземними постачальниками.

Нагадаємо, що плани переоснащення авіації Повітряних Сил ЗС України були сформульовані у «Візії Повітряних Сил 2035, яка була схвалена рішенням Військової ради Командування Повітряних Сил Збройних Сил України від 15 травня 2020 року». Орієнтовна вартість переоснащення лише тактичної авіації становить близько 200 млрд грн.

Візія-2035 передбачає уніфікацію бойової авіації шляхом створення багатофункціональних військових частин тактичної авіації, озброєних єдиним типом багатоцільового винищувача покоління 4++ закордонного виробництва (типу Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72 чи ін.)

Водночас делегація Повітряних Сил ЗС України вивчала за кордоном пакистанські винищувачі JF-17 Block III та бразильський турбогвинтовий легкий штурмовик Embraer EMB-314 Super Tucano, зокрема влітку 2019-го делегація Повітряних Сил відвідала Бразилію, а восени українські військові пілоти здійснили ознайомчі польоти на А-29 у Лісабоні.



Нагадаємо, що з 13 по 16 жовтня 2020 року в Києві має відбутися наступна XVII Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека 2020».

Ukrainian Military Pages запрошує вітчизняні компанії на свої сторінки – розмістимо на безоплатній основі Ваші анонси та пресрелізи

наш e-mail: ukrmilitarypages@gmail.com