Перші чотири кораблі LCS США спишуть у березні 2021-го

Автор: Ганна Марко
Перші чотири кораблі LCS ВМС США спишуть у березні 2021-го

Навесні 2021 року ВМС США спишуть перші чотири кораблі прибережної зони (LCS) класів Freedom та Independence, найстаріший з них був введений в експлуатацію 12 років тому – у листопаді 2008-го, наймолодший – лише шість років тому.

Нагадаємо, що про плани списання USS Freedom (LCS-1), USS Independence (LCS-2), USS Fort Worth (LCS-3) та USS Coronado (LCS-4) стало відомо ще у лютому цього року з брифінгів Пентагону стосовно бюджетного запиту міноборони США на 2021 рік.

Проте тепер, з повідомлення начальника морських операцій Військово-морських сил США від 20 червня цього року, стало відомо, що це має відбутися 31 березня 2021 року.

Перші чотири кораблі LCS ВМС США спишуть у березні 2021-го

Обґрунтування такого рішення міститься у короткому описі бюджеті ВМС США. Зазначається, що ці кораблі були випробувальними та навчальними засобами, які слугували для відпрацювання рішень, які сьогодні використовуються на кораблях прибережної зони. Відмова від їх модернізації дозволить перерозподілити ресурси на більш актуальні потреби – надводні бойові кораблі (SUW), кораблі протичовнової (ASW) та протимінної оборони (MCM).

Кораблі планується перевести у неактивний резервний статус, а це означає, що у разі потреби, наприклад кризової ситуації, вони можуть бути реактивовані та повернуті на службу.

Нагадаємо, що LCS (Littoral Combat Ship) це два класи кораблів: тримаран Independence, що будується компанією Austal USA у штаті Алабама, та Freedom з монокорпусом, якій будується консорціумом на чолі з Lockheed Martin на верфі Fincantieri Marinette Marine у Вісконсині.

Перші чотири кораблі LCS ВМС США спишуть у березні 2021-го

Водотоннажність кораблів «Фрідом» (Свобода) – 2862 тонни, «Індепенденс» (Незалежність) – 3100 тонн. Швидкість перших до 40 вузлів, других – до 44. Склад озброєння у них збігається: 57-мм артустановка Mk.110, зенітні ракети RIM-116, 324-мм торпеди, 30-мм арткомплекси та 12,7-мм кулемети. Також наразі проводяться роботи з озброєння LCS протикорабельними ракетами NSM (Naval Strike Missile) норвезької компанії Kongsberg Defence & Aerospac.

Читати також:Єдиний мозок для прибережних бойових кораблів США