Українські компанії створюють глибоку модернізацію самохідного ПТРК «Штурм-С»

Українські компанії створюють глибоку модернізацію самохідного ПТРК Штурм-С

Державні та приватні українські підприємства, зокрема ДККБ «Луч», Ізюмський приладобудівний завод та приватна корпорація «УкрІннМаш», створюють глибоку модернізацію самохідного ПТРК «Штурм-С» для Збройних Сил України.

Про це повідомляє Defense Express.

Попри те, що бойова машина самохідного протитанкового ракетного комплексу ще знаходиться на стадії доопрацювання, Defense Express отримав ексклюзивну можливість ознайомитись з «Штурм-СМ», а також показати та розповісти про його головні особливості.

На заміну ракеті 9М114 «Кокон» пришла РК-2П від ДККБ «Луч». Це нова ракета, яка розроблена на базі відомого «Бар'єру». РК-2П отримав значно більшу дальність, яка становить 7 км, а також став ще надійнішим та стійким до завад противника. Габарити РК-2П трохи більші за «Кокон», тому був дещо перероблений заряджаючий барабан, який також вміщує 12 контейнерів з ракетами.

Нова ракета працює разом з оптико-прицільною станцією ОПСН-І Ізюмського приладобудівного заводу, яка вперше була продемонстрована в 2018 році. Ця станція має телевізійний, тепловізійний та лазерний канал, а також лазерний далекомір. Потужна майже 20-кратна оптика станції дозволяє виявити противника на відстані понад 11 кілометрів, а лазерний канал - керувати ракетою на відстані до 7 км.

Українські компанії створюють глибоку модернізацію самохідного ПТРК Штурм-С

У цій прицільній станції, схована ще одна відмінність - для її роботи використовується гіростабілізована у двох площинах платформа від ДККБ «Луч». Розробник використав безредукторні моментні двигуни, які забезпечують плавне переміщення станції без жодних ривків. На практиці це дозволяє легко наводитись на ціль на всіх дистанціях бою.

Ще одним внеском «Луч» стало програмне забезпечення, яке використовується у комплексі. Окрім впровадження нового інтерфейсу, який став значно простішим та легким для сприйняття, розробники заклали абсолютно новий функціонал - автосупроводження цілі.

Тобто тепер оператор може лише вибрати необхідну ціль та зафіксувати її, далі алгоритм буде тримати перехрестя самостійно. Простою мовою, якщо раніше оператор мав супроводжувати ціль від моменту запуску до її знищення «на руках», то тепер все це робить програма.

«Штурм-СМ» також отримав систему попередження про лазерне випромінювання, яка забезпечує надійний захист від вогню противника та встановлюється на сучасні українські танки. На машину вже традиційно встановлюється система супутникової навігації та цифровий захищений зв'язок, а екіпаж буде працювати у комфортних умовах завдяки кондиціонеру.