Під час «нескорочення» армії у підрозділах на третину скоротять артилерію і танки

Автор: Андрій Шинко
Під час нескорочення армії у підрозділах на третину скоротять артилерію і танки

Під час скорочення ЗСУ, яке Генеральний штаб маніпулюючи фактами вперто відмовляється називати скороченням, у бойових частинах третину артилерії й танків поставлять на зберігання, а екіпажі для них, у разі потреби, призиватимуть з резервістів через військкомати.

Про це військовому ЗМІ «АрміяInform», що прийшло на зміну «Народній армії», розповів начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Корнійчук.

«Свого часу, у 2014-2016 роках, було створено чимало нових підрозділів, окремих батальйонів, полків, бригад. Сумарна штатна чисельність всіх військових частин значно перевищує чисельність війська, визначену [п'ять років тому!!!] Верховною Радою України, – каже генерал – Через це – у військових частинах значна неукомплектованість, що суттєво знижує їхню боєздатність, ускладнює виконання завдань в районі ООС. За таких умов важко спланувати фінансовий ресурс, замовлення на підготовку кадрів. Такий дисбаланс негативно впливає на розвиток спроможностей Збройних Сил України в цілому».

Наш задум спробую вам докладно пояснити на прикладі артилерійського підрозділу. Артилерійська батарея може бути чотири-, шести- чи восьмигарматна. Наразі у ЗСУ батареї – шестигарматні. Обслуга [кожної] – 6 військових. Один з варіантів оптимізації штату батареї – перехід на 4 гармати, а 2 з 6 поставити на зберігання. У разі потреби озброєння знімається зі зберігання, розрахунки укомплектовують резервістами. Нагадаю, у нас сформований резерв першої черги – 100 000 осіб.

Чому цей варіант розглядається одним із оптимальних? В артбатареях за нинішнього штату (як й у механізованих чи інших бригадах) значний некомплект, як і у розрахунках гармат зокрема. Тобто, людей однак більше немає. Йдеться фактично про оптимізацію військової частини на папері. Головне – батарея зберігається, люди залишаються. Це кращий варіант, ніж залишити дві батареї з шести гармат, а третю зробити підрозділом кадру. Бо головне – зберегти боєздатність підрозділу та здатність у короткий термін наростити спроможності.

Подібна модель оптимізації штату пропонується й у танковому батальйоні: зберегти у бойовому складі всі три роти, а у кожній з них залишити 8-9 танків, 1-2 – на зберігання. Адже певна кількість танків нині у батальйонах простоює через некомплект людей.

Я поставив завдання командирам різних рівнів: з огляду на ліміти чисельності, ще раз проаналізувати, об’єктивно оцінити роль та місце кожного підрозділу у виконанні завдань в районі ООС, їхні спроможності до виконання бойових завдань та ухвалити рішення, який з підрозділів можна оптимізувати, а який навпаки підсилити. Необхідно критично оцінити, хто і які функції виконує, який внесок кожної посадової особи у боєздатність підрозділу. Треба оптимізувати кількість штабних посад, прибрати помічників, «денщиків».

Остаточне рішення щодо механізмів оптимізації штатної чисельності війська, за словами Корнічука, буде ухвалено невдовзі. Також він нагадав, що про необхідність приведення штатної чисельності війська у відповідність до визначеної законодавством України чисельності Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заявив ще торік.

Нагадаємо, що бажання скоротити декілька десятків тисяч посад, керівництво ЗСУ, маніпулятивно використовуючи терміни «штатна» і «списочна чисельність», подають під соусом «скорочення не буде», а просто «ухвалено рішення поетапно привести штатну чисельність військ у відповідність до визначеної законодавством України чисельності».

Щодо «визначеної чисельності» мається на увазі закону від 06 березня 2015 року № 235-VIII «Про чисельність Збройних Сил України», прийнятого понад п'ять років тому на підставі вже не діючих документів оборонного планування, який затвердив чисельність ЗСУ у кількості, що не перевищує 250 000 осіб, у тому числі 204 000 військовослужбовців.

Важливо, що вже після прийняття у березні 2015 року цього закону, були змінені всі!! документи оборонного планування, а структура ЗСУ зазнала кардинальних змін, зокрема була збільшена кількість частин, щоб армія, скорочена під час президентства Януковича, була спроможна відповідати викликам російської агресії. Попри це, а також триваючe російську агресію керівництво ЗС України хоче механічно підігнати нову структуру під старі цифри. Про що ми докладно писали у статті: «Хомчак хоче повернути армію «на п'ять років назад».

Примітно, що за подібну «оптимізацію» армії у 2012-2013 роках, за підозрою у державній зраді у 2019 році було заарештовано тодішнього начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковника Володимира Заману...