Хомчак хоче повернути армію «на п'ять років назад»

Андрій Шинко
Хомчак хоче повернути армію на п'ять років назад

Попри величезні структурні зміни що відбулись у ЗС України за останні п'ять років, їх головнокомандувач, генерал-полковник Руслан Хомчак, вважає абсолютно нормальним «приводити чисельність ЗСУ» у відповідність до норм закону прийнятого понад п'ять років тому на підставі вже не діючих документів оборонного планування.

Причому необхідність скоротити декілька десятків тисяч посад, керівництво ЗСУ, маніпулятивно використовуючи терміни «штатна» і «списочна чисельність», подають під соусом «скорочення не буде», а просто «ухвалено рішення поетапно привести штатну чисельність військ у відповідність до визначеної законодавством України чисельності».

Щодо «визначеної чисельності» то мається на увазі Закон України від 06 березня 2015 року № 235-VIII «Про чисельність Збройних Сил України», який затвердив чисельність ЗСУ у кількості, яка не перевищує 250 000 осіб, у тому числі 204 000 військовослужбовців.

Читати також:Чисельність Збройних Сил України у 1993-2015 рр.

Цікаво, що другим пунктом закон визначає, що «в особливий період [якій діє зараз] чисельність ЗС України збільшується на кількість особового складу, призваного на військову службу на виконання указів Президента України про мобілізацію, затверджених законами України».

Про необхідність підігнати чисельність ЗС України до закону 2015 року Руслан Хомчак днями розповів кореспонденту відомчого ЗМІ АрміяІnform:

Правда в тому, що дехто прагне постійно підживлювати інформаційний фон довкола Збройних Сил негативом. Інформація про нібито скорочення війська є маніпулятивною та неправдивою. Пояснюю ситуацію. Нині штатна чисельність війська значно перевищує 250 000 осіб. А саме така чисельність війська визначена Законом України «Про чисельність Збройних Сил України». І якщо говорити про некомплект війська відповідно до штатної чисельності, то він значний.

А якщо згадати про чисельність війська, визначену Законом України, то ми укомплектовані на сьогодні майже на 100 відсотків. Ось у чому правда! А майстри маніпуляцій використовують цю ситуацію на свою користь, мовляв, у бригадах великий некомплект, відтік людей з війська збільшується… Водночас ні півслова про величезну різницю між штатною чисельністю та визначену Законом чисельність війська.

До речі, нагадаю, що у депутатів є право законодавчої ініціативи, тож ті, хто нині вводить суспільство в оману, кричить про скорочення війська, можуть подати пропозицію щодо змін до відповідного Закону України в частині збільшення його чисельності з 250 000 до, наприклад до 300 000 осіб, та відповідно подбати про збільшення військового бюджету на утримання більш численного війська. Особисто буду вдячний.

А тим часом поясню, які проблеми створює збільшений свого часу штат і що необхідно робити. Значна розбіжність між штатною чисельністю війська (кількість посад на папері. – АрміяІnform.) та наявною чисельністю особового складу (визначена Законом України «Про чисельність ЗС України», 250 000 осіб), не дозволяють досягти необхідної злагодженості підрозділів, якісно проводити заходи бойової підготовки, максимально ефективно використовувати фінансові ресурси. Хронічна неукомплектованість підрозділів суттєво знижує боєздатність військових частин, загалом негативно впливає на розвиток спроможностей Збройних Сил України. Тому ухвалено рішення поетапно привести штатну чисельність військ у відповідність до визначеної законодавством України чисельності. Крапка…

Важливо, що вже після прийняття у березні 2015 року цього закону, були змінені всі!! документи оборонного планування – зокрема у травні 2015 року прийнято Стратегію національної безпеки України, у вересні Воєнну доктрину, в 2016-му Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони, Стратегічний оборонний бюлетень України, змінено військово-адміністративний поділ України, у 2018-му схвалено Закон «Про національну безпеку України», також відбулось багато інших змін, а зараз вже розробляються ще новіші концептуальні документи.

Зокрема, торік Міністерство оборони України провело оборонний огляд. Упродовж восьми місяців визначали стан і готовність українського війська й інших складових сил оборони до виконання завдань за призначенням і за його результатами визначено перспективну модель ЗСУ та інших складових сил оборони, стратегію їхньої розбудови з урахуванням реальних і потенційних загроз у воєнній сфері та фінансово-економічних можливостей держави. Також запропоновано і концептуальну модель оборонного менеджменту.

Плюс до цього, геополітичні, внутрішньополітичні та економічні зміни, успіхи та провали державних програм розвитку озброєння та боєприпасів, а ще наприклад, зовсім недавно Україна отримала статус Партнера НАТО з розширеними можливостями.

Тобто, виглядає дуже дивним, що підставою для організаційних змін, які проводяться в ЗСУ є не оборонний огляд, ні нові виклики та завдання Збройних Сил, а... необхідність привести чисельність до закону березня 2015 року! Саме це офіційно заявляють очільники Міноборони і Збройних Сил! – Карл! До закону від березня 2015 року!

Чому? Мабуть тому що просто він є.

Тобто незважаючи на появу після березня 2015 двох нових оперативних командувань, нового повітряного командування, окремих командувань Десантно-штурмових військ та Сил спеціальних операцій, Командування сил логістики, Командування сил підтримки, формування нових військових частин, створення Корпусу резерву, формування кадру 25-ті бригад територіальної оборони та багато інших змін, керівництво ЗС України хоче механічно підігнати нову структуру під старі цифри.

Хомчак хоче повернути армію на п'ять років назад

Не збільшити наприклад граничну чисельність, у зв'язку із формуванням нових структур, і не скоротити кількість «зайвих» бригад чи полків до потрібної чисельності, а саме підігнати, зменшуючи штати кожної бригади, полку, батальйону, роти тощо, до тих пір, поки усі вони не влізуть у завітні цифри 250 тисяч і з них 204 000 військових.

І робить це, скорочуючи ескадрильї в авіабригадах, роти в батальйонах, взводи у ротах, об'єднуючи посади зв'язківця і водія (і швець, і жнець, і на дуді грець) і т.ін, щоб вмістити штати всіх цих нових і старих бригад, полків і батальйонів у... цифру закону від березня 2015 року!

Дуже важливо пояснити один момент – ми не кажемо, що не треба зменшувати армію, ми не кажемо що її треба збільшувати... ми не знаємо, яка нам потрібна армія, тому що замість обгрунтування чисельності, нам кажуть а давайте приведемо її до норм закону 2015 року!

Також дивує оця фраза пана генерала: «...у депутатів є право законодавчої ініціативи, тож ті, хто нині вводить суспільство в оману, кричить про скорочення війська, можуть подати пропозицію щодо змін до відповідного Закону України в частині збільшення його чисельності з 250 000 до, наприклад до 300 000 осіб, та відповідно подбати про збільшення військового бюджету на утримання більш численного війська».

Хочемо нагадати, що відповідно, до Положення про Міністерство оборони України, воно є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань національної безпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період.

Відповідно до покладених на нього завдань Міністерство оборони розробляє проекти законів України, актів Президента та Кабінету Міністрів України (пп.1 п.4 Положення). Тож кому, як не Міністерству оборони, з урахуванням розрахунків Генерального штабу на підставі оборонного огляду, готувати та подавати обґрунтовані пропозиції щодо законодавчого визначення чисельності ЗСУ чи то в більшу чи то в меншу сторону.

На жаль ні. Ні нового закону, ні обґрунтувань. Адже логіка та прозорість це не наш шлях.

Наша мета застарілий закон березня 2015 року...

Натягнути сову на глобус.