UA: КУЛЬТУРА покаже п’ять фільмів про війну на сході України

UA: КУЛЬТУРА покаже п’ять фільмів про війну на сході України

З 6 по 10 липня о 22:10 суспільний телеканал UA: КУЛЬТУРА покаже добірку документальних фільмів про війну на Донбасі, яка триває сьомий рік поспіль. Це п’ять історій про воєнні операції літа 2014 року, та наслідки війни, долі воїнів та мешканців прикордонних територій.

6 липня дивіться документальний фільм «Слов’янськ. Незабуте». Визволення від російських окупантів Слов'янська й Краматорська тривало з квітня по липень 2014 року. За цей час загинули десятки українських військових і мирних жителів, було зруйновано інфраструктуру, транспортні зв'язки й інші комунікації. Що відбувається у звільнених містах і що думають та відчувають його мешканці тепер, дивіться в документальній стрічці журналістки й режисерки-документалістки Суспільного Сніжани Потапчук.

7 липня — «Війна: історії початку». Це історії учасників бойових дій: медиків, волонтерів та ветеранів, які несподівано знайшли свою любов на війні. Новостворені родини розповідають, як познайомилися й підтримували одне одного на війні. Весілля в окопі та медовий місяць на передовій — такі реалії воєнного життя. Але випробування, яких довелося зазнати цим людям, тільки зміцнили їхні стосунки.

8 липня — документальний фільм «Аеропорт. Неповернення» журналістки й режисерки-документалістки Суспільного Сніжани Потапчук. Побудований на основі відеохроніки, фільм розповідає про оборону Донецького аеропорту імені Сергія Прокоф'єва. Розмову з українськими кіборгами, які витримали всі двісті сорок два дні запеклого протистояння, веде український журналіст Андрій Куликов.

9 липня — фільм «Війна на нульовому кілометрі». Це історії прикордонників, які в травні-вересні 2014 року героїчно захищали територіальну цілісність нашої держави. Вони першими зустріли агресора. Зокрема, у районі пунктів пропуску «Ізварине» й «Довжанський» прикордонники та військові ЗСУ опинилися у ворожому оточенні й двадцять один день тримали оборону. Хто ці герої та якою ціною вони стримували ворога, дізнавайтеся у фільмі.

10 липня на UA: КУЛЬТУРА — документальна стрічка «Перехрестя Балу» про воїнів прикордонного блокпоста на Дебальцівському напрямку. Цей ключовий транспортний вузол Донбасу назвали на спомин про першого командира, капітана Ільгара Багірова з позивним «Балу». Під час розвідки в тилу, щоб не здатися в полон, капітан підірвав себе разом із ворогом. А пізніше, після двотижневої оборони блокпоста, на перехресті Балу загинув старший лейтенант прикордонного відомства В’ячеслав Семенов. Бойові побратими розповідають про загиблих героїв і про те, що довелося пережити під час оборони стратегічно важливого прикордоння.



Використані джерела: corp.suspilne.media