Суд відмовив Укрспецекспорту в арешті грошових коштів заводу «Кузня на Рибальському»

Кузня на Рибальському

Укрспецекпорт подав до суду на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» щодо розірвання договору та стягнення 39 млн грн збитків, що виникли через не передані заводом вироби.

Державна компанія з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт» (далі - позивач) звернулась до Господарського суду м. Києва з позовом до Приватного акціонерного товариства «Завод «Кузня на Рибальському» (далі - відповідач) про розірвання договору комісії від 13.08.2018 № USE-20.4-109-D/K-18, укладеного між сторонами, а також стягнення збитків у сумі 38 768 143,38 грн та витрат у сумі 3 800 грн. Крім того, позивач просив суд покласти на відповідача судовий збір у розмірі 584 732,15 грн.

Ухвалою суду від 26.06.2020 було відкрито провадження у справі № 910/8964/20.

Одночасно з позовом було подано заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти відповідача в межах суми 39 356 675,53 грн.

В обґрунтування вказаної заяви позивач зазначив, що його позовні вимоги полягають у стягненні з боржника грошових коштів, а саме стягнення збитків та витрат за невиконання обов`язку з передачі виробів за договором, який не був виконаний боржником. Позивач звертався до боржника з претензіями, проте відповіді на них не отримав, боржник грошові кошти заявнику не повернув, не повідомив заявнику про причини порушення ним договору, не просив відстрочити виконання договору в частині передачі виробів заявнику, а також не просив встановити умови, на яких боржник міг би повернути кошти, отримані ним від позивача як попередня оплата за договором. Вказані обставини, на переконання позивача, безумовно свідчать про складне матеріальне становище та фінансові труднощі боржника.

Крім того, позивач вказував, що згідно з відомостями, розміщеними в Єдиному державному реєстрі судових рішень, існує значна кількість судових справ за позовами до боржника про стягнення з останнього грошових коштів у значних розмірі. Водночас за інформацією, розміщеною на веб-сайті Державної фіскальної служби України, станом на 11.06.2020 платник податків ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» має податковий боргу, у зв`язку з чим відповідно до п. 88.2 ст. 88 Податкового кодексу України у органів державної податкової служби виникло право податкової застави на майно такого платника. Окрім того, 18.05.2020 боржником подано інформацію про наявність заборгованості з заробітної плати в сумі 9 655 700,00 грн.

Проте Господарський суд м. Києва, який розглянув заяву щодо арешту грошових коштів 30 червня 2020 року, у її задоволені відмовив через недостатнє обґрунтування, а в ухвалі по справі № 910/8964/20 зазначив, що забезпечення позову не може ґрунтуватись лише на припущеннях заявника щодо дій відповідача у майбутньому, посиланням на суттєвість завданих збитків та небажання останнього добровільно сплачувати заборгованість.

Щодо розгляду справи по суті, то на 25.08.2020 призначене підготовче засідання, де мають роз`яснити учасникам судового процесу під час дії карантину їх право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, та інші процедурні питання.

Нагадаємо, що у липні цього року Господарський суд м. Києва стягнув з Заводу «Кузня на Рибальському» 791 945,43 грн штрафу в інтересах Міністерства оборони, за порушення умов державного контакту та непоставку ВМС двох одиниць продукції спеціального призначення.