Після німецьких танків Угорщина захотіла й нові БМП

Після німецьких танків Угорщина захотіла й БМП

Угорський уряд досяг домовленості з концерном Rheinmetall про створення в країні виробництва бойових машин піхоти Lynx для угорської армії, пише агенція MTI.

За інформацією агентства MTI, Rheinmetall та угорський уряд підписали угоду про створення спільного підприємства з виробництва новітньої бойової машини піхоти Lynx в Угорщині. Вартість програми перевищує 2 мільярди євро.

Якщо угода буде реалізована, Угорщина стане першим користувачем німецької Lynx IFV, розробленої Rheinmetall. «Рись» пропонували, серед іншого, на тендерах в Австралії та США.

БМП Lynx була вперше представлена у 2016 році на виставці Eurosatory, через два роки була показана "важча" версія KF41. Основним озброєнням БМП є башта LANCE з 30 або 35-мм гарматою та пусковою установкою ПТРК, яка може бути оснащена відповідно до вимог замовника. БМП розроблена з використанням сучасних технологій, що підвищують захист машини (модульна броня, активні системи) та ситуаційну обізнаність.

Угорщина другий рік поспіль збільшує витрати на оборону – у планах на 2021 рік згадується 30% збільшення до 778 млрд форинтів (приблизно 2,2 млрд євро). Збільшений бюджет передусім направлять на модернізацію армії, зокрема оснащення новим озброєнням.

Так, у Німеччини вже було придбано 44 танки Leopard у модифікації 2A7 та 24 гаубиці PzH ​​2000. Угода була підписана у 2018 році, окрім самого озброєння, вона охоплювала широкий пакет додаткового обладнання. Вже незабаром до Угорщини вирушать перші два з 12 танків Leopard A4HU орендованих для підготовки угорських військових до прийняття новіших 2A7.

Крім того, відповідно до вже укладених контрактів, надійде 20 легких гелікоптерів Airbus H145M, 16 важких H225M Caracal, 2 транспортних літаки A319. Також передбачається повна заміна стрілецької зброї зразками національного виробництва за чеською ліцензією.

Приблизно мільярд доларів Угорщина планує витратити на придбання американсько-норвезьких систем протиповітряної оборони NASAMS з ракетами AMRAAM-ER.