Беларусь завершила випробування оновленого ЗРК «Оса»

Беларусь завершила випробування оновленого ЗРК Оса

У Республіці Білорусь успішно завершено попередні випробування дослідного зразка бойової машини 9А33-2Б зі складу зенітного ракетного комплексу (ЗРК) 9К33 «Оса».

«У рамках проведення попередніх випробувань дослідного зразка модернізованої бойової машини 9А33-2Б, на 174-му навчальному полігоні ВПС і військ ППО, успішно пройшли випробування бойовою стрільбою. В ході випробувань підтверджені характеристики ЗРК зі знищення гелікоптера (БпЛА), що зависає на тлі пасивних завад та відзеркалення від місцевих предметів», – повідомили у Державному військово-промисловому комітеті (ДВПК) Білорусі.

Модернізована радіоелектронна апаратура бойової машини в штатному режимі забезпечила виявлення, стійкий автоматичний супровід цілі, а також наведення зенітної керованої ракети (ЗКР) на повітряну мішень. За підсумками попередніх випробувань робочій конструкторській документації дослідного зразка буде присвоєно літер «О».

Беларусь завершила випробування оновленого ЗРК Оса

На даний час ВАТ «2566 завод з ремонту радіоелектронного озброєння» (2566 ЗРРЕО) виконує глибоку модернізацію БМ 9А33БМ2, 9А33БМ3 зі складу ЗРК «Оса» до рівня 9А33-2Б.

Під час модернізації бойової машини 9А33, були переведені на сучасну елементну базу головні підсилювачі приймальних пристроїв, система вимірювання дальності станцій супроводу цілі (ССЦ) і візування ракет (СВР), система виділення сигналів помилок. Збільшено дальність виявлення і підвищено точність визначення координат цілі.

Беларусь завершила випробування оновленого ЗРК Оса

Крім того, машину переведено на нову колісну базу, для чого докорінно змінено загальну конструктивну концепцію. В якості бази застосовано серійне шасі сімейства МАЗ-6317.

Повідомляється, що модернізація основних систем ЗРК «Оса» дозволила не лише підвищити ефективність його застосування, але і збільшити надійність і термін служби, знизити витрати на експлуатацію, а також істотно поліпшити умови і ефективність роботи операторів.

Беларусь завершила випробування оновленого ЗРК Оса

У ДВПК відмічають, що вдосконалена 9А33-2Б має великий потенціал для подальших модернізацій, в тому числі, пов'язаних із застосуванням перспективних ракет.

Дослідно-конструкторську роботу планується завершити у вересні 2020 року.