Ручна граната РГД-5


Ручна граната РГД-5

Ручна граната РГД-5 («Ручна граната дистанційна», індекс ГРАУ – 57-Г-717) – радянська протипіхотна уламкова ручна граната дистанційної дії, наступального типу. Основне призначення – ураження особового складу противника уламками корпусу.

РГД-5 прийнята на озброєння ЗС СРСР у 1954 році для заміни наступальної гранати РГ-42.

Граната призначена для ураження живої сили фугасною дією вибухівки та уламками, що формуються при руйнуванні металевої оболонки. Уламки мають невелику масу і летять на меншу дальність, ніж можлива дальність кидка, тому граната класифікується як наступальна.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) ручної гранати РГД-5
Маса спорядженої гранати, г310
Маса розривного заряду (тротил), г110
Середня відстань метання гранати, м40-50
Час горіння сповільнювача запалу, с3,2-4,2
Радіус зони ефективного ураження, м5
Радіус розлітання осколків гранати, які мають вбивчу силу, мприблизно 25

Ручна граната РГД-5

Ручна граната РГД-5 складається з корпусу з трубкою для запалу, розривного заряду і запалу. Граната має овальний корпус з тонкої сталі, зібраний з верхньої і нижньої частин, кожна з яких включає зовнішню оболонку і вкладиш. До верхньої частини корпуса за допомогою манжети приєднується трубка для запалу й герметизації розривного заряду в корпусі. Отвір для запалу при зберіганні закривається пластмасовою пробкою. Розривний заряд заповнює корпус і служить для розриву корпусу гранати на осколки. Маса розривного заряду 110 грамів.

Ручна граната РГД-5 Будова ручної осколкової гранати РГД-5: 1 - корпус; 2 - запал; 3 - розривний заряд; 4 - ковпачок; 5 - вкладник ковпачка; 6 - трубка для запалу; 7 - манжета; 8 - піддон; 9 - вкладник піддона.

Запал гранати універсальний УЗРГМ (або УЗРГМ-2) підходить також до гранат РГ-42 і Ф-1.

Ручна граната РГД-5 Запал гранати УЗРГМ (УЗРГМ-2): а - загальний вигляд; б - у розрізі; 1 - трубка ударного механізму; 2 - з’єднувальна втулка; 3 - направляюча шайба; 4 - бойова пружина; 5 - ударник; 6 - шайба ударника; 7 - спусковий важіль; 8 - запобіжна чека; 9 - втулка сповільнювача; 10 - сповільнювач; 11 - капсуль-запальник; 12 - капсуль-детонатор.

Ручна граната РГД-5 Ударник та шайба ударника: 1 - жало; 2 - виступи для упору шайби; 3 - проточка для вилки спускового важеля; 4 - шайба ударника

Ручна граната РГД-5 Спусковий важіль та запобіжна чека з кільцем: 1 - вилка; 2 - провушина з отвором для запобіжної чеки

Бойова граната фарбується в зелений колір (від хакі до темно-зеленого). Навчально-імітаційна граната фарбується в чорний колір. Крім того, вона має отвір у нижній частині. Бойовий запал забарвлення не має. У навчально-імітаційного запалу кільце чеки й нижня частина притискного важеля пофарбовані в червоний колір.

Перед метанням гранати. Взяти гранату з сумки, відкрутити пробку з трубки, на її місце вкрутити запал. Частини ударного механізму запалу знаходяться в такому положенні: ударник зведений тримається у верхньому положенні вилкою спускового важеля, що з’єднаний з трубкою ударного механізму запобіжною чекою. Кінці запобіжної чеки розведені і міцно тримають її в запалі.

Електронна бібліотека Ukrainian Military Pages: Настанова зі стрілецької справи. Ручні гранати

Ручна граната РГД-5

Для застосування гранати РГД-5 необхідно розігнути вусики запобіжної чеки, взяти гранату у кидкову руку так, щоб пальці притискали важіль до корпусу. Перед метанням гранати, просунувши, вказівний палець іншої руки в кільце чеки, висмикнути чеку. Граната може продовжувати залишатися в руці як завгодно довго, тому що поки не відпущений важіль, ударник запала не може розбити капсуль. Після кидка гранати, важіль під впливом пружини ударника повернеться, звільняючи ударник і відлетить убік.

Ручна граната РГД-5

Ударник під дією бойової пружини завдає удару по капсулю-запалювачу (наколює) й запалює його. Вогонь від капсуля-запалювача запалює сповільнювач (дистанційну частину запалу) і, пройшовши його, через 3,2-4,2 секунди, передається капсулю-детонатору. Капсуль детонує і викликає вибух розривного заряду гранати. Корпус гранати розривається, і осколки розлітаються врізнобіч.

Ручна граната РГД-5 Уламки гранати РГД-5

Можлива дальність кидка залежить від фізичних якостей солдата і в середньому становить 30-40 метрів. Дальність розльоту осколків близько 15-20 метрів.

Ручні гранати РГД-5 зберігаються в дерев'яних ящиках по 20 штук. Вага ящика – 14 кг. У кожній гранаті є ебонітова заглушка, так само в комплекті йдуть запали УЗРГМ (уніфікований запал ручної гранати модернізований) у двох металевих банках.

Ручна граната РГД-5 Ручна граната РГД-5 Ручна граната РГД-5 Ручна граната РГД-5



Використані джерела:
Настанова зі стрілецької справи. Ручні гранати