Грецький флот отримав шостий ракетний катер типу Roussen

Автор: Ганна Марко
Грецький флот отримав шостий ракетний катер типу Roussen

Грецькі ВМС ввели в експлуатацію шостий ракетний катер класу Roussen, який отримав назву HS Ypoploiarchos Кarathansis (P-78), та через фінансові проблеми будувався понад 10 років.

Про це повідомляє Naval News.

Церемонія введення в експлуатацію HS Ypoploiarchos Кarathansis (Υποπλοίαρχος Καραθανάσης) відбулась 28 липня на військово-морській базі Амфіалі, у присутності міністра оборони Греції.

Ракетні катери (FACM – fast attack missile craft) класу Roussen, також відомі як Super Vita, будуються верф'ю Elefsis Shipyards спільно з BAE Systems Maritime – Naval Ships. Головний катер – HS Ypoploiarchos Roussen (P-67) спущено на воду у 2002-му та введено в експлуатацію у грудні 2005 року, сьомий катер також будується із затримкою і очікується в 2021 році.

Грецький флот отримав шостий ракетний катер типу Roussen

FACM класу Roussen базуються на подовженому варіанті успішного проєкту Vita, використовуваного флотами Катару та Оману. Вони мають довжину 62 метри, ширину 9,5 м, осадку 2,6 м та повну водотоннажність 668 тонн. Пропульсивна установка з 4 дизельних двигунів MTU 16V595 TE90 потужністю 23 500 к.с. дозволяє розвивати максимальну швидкість у 35 вузлів. Екіпаж нараховує 45 осіб.

Озброєння катерів складається з 76-мм головної артилерійської установки, 8-ми протикорабельних ракет ММ40 Блок 2 та 3, пускової установки ЗРК RAM та 2х30-мм гармат.

Згідно з інформацією Naval Analyses, новий FACM отримав систему Thales Vigile 100 ESM замість DR 3000, встановленої на попередніх суднах класу. Він також оснащений системою управління вогнем Thales Stir 1.2 EO Mk2 замість Sting (попереднього покоління).

Грецький флот отримав шостий ракетний катер типу Roussen

Про складу історію проєкту Roussen

Контракт на будівництво трьох сучасних ракетних катерів був підписаний у січні 2000 року. Будівництво почалось на верфях Elefsis, компанія Vosper Thornycroft (нині BAE Systems Maritime) надала проєкт, логістичну підтримку та обладнання для кораблів. У серпні 2003 року та у вересні 2008 р. були активовані опціони, що забезпечували придбання ще чотирьох суден, останнє з яких мало бути введено в експлуатацію у 2015 році.

25 вересня 2008 року між Грецією та Elefsis Shipyards було підписано контракт вартістю 299 мільйонів євро на будівництво двох останніх суден класу, P-78 та P-79. Водночас Elefsis все ще будував катери за попереднім замовленням. Згідно з контрактом, терміни поставки FACM складали 46 місяців від початку контракту для першого судна і 52 місяці для другого.

Грецький флот отримав шостий ракетний катер типу Roussen

Через серйозні фінансові проблеми суднобудівної верфі та грецької держави, а також конфлікту думок з BAE Systems, у будівництві двох суден сталася затримка на 10 років. Коли суднобудівний завод Elefsis збанкрутував, грецький флот взяв на себе виробничу лінію та зарплати працівників верфі, щоб закінчити будівництво двох останніх суден класу.


Читайте військово-морські новини на каналах Naval Pages у Telegram, Twitter та у Facebook