Забродський прокоментував «оптимізацію» армії від Хомчака

Забродський прокоментував «оптимізацію» армії від Хомчака

Народний депутат від «Європейської солідарності», екскомандувач Десантно-штурмових військ ЗС України, Герой України Михайло Забродський у «Рандеву» на «5 каналі» прокоментував інформацію про можливу оптимізацію (читай скорочення) в армії.

«Насправді давайте почнемо з визначень. У нас, починаючи з перших років незалежності, після того, як нам дісталася певна спадщина від Радянської армії, зокрема частини і підрозділи, які дислокувалися на території України. Під час формування ЗСУ практично на самому початку конфлікту на сході будь-яке скорочення називалося саме терміном «оптимізація» і не інакше. Я впевнений: ви не знайдете ніде ні постанову уряду, ні закону України, ні наказу міністра оборони про скорочення, наприклад, полку дальньої бомбардувальної авіації – це стратегічні бомбардувальники, які свого часу частково передавали РФ за борги, а частково нищили», – сказав генерал.

Читати також:Хомчак хоче повернути армію «на п'ять років назад»

Він продовжив: «Що таке скорочення так званих вакантних посад? Йдеться про те, що якщо посада існує, але на посаді немає відповідної людини, теоретично, якщо застосовувати такий підхід, посаду можна скоротити і на цьому зняти питання. Виникає одразу купа нових запитань: запитання перше – а кому заважає вакантна посада. На неї не витрачаються державні гроші, ніхто не отримує грошове забезпечення за цією посадою, як правило, за деякими винятками. Вона дозволяє зберігати організаційну структуру. І, наприклад, у разі загострення чи переходу конфлікту в іншу фазу, більш активну, цю посаду легко заповнити резервістом або військовослужбовцем, призваним за мобілізацією».

Забродський також розповів, що керівництво Міноборони пропонує робити зараз.

Читати також:Під час «нескорочення» армії у підрозділах на третину скоротять артилерію і танки

«Чомусь згадали закон про чисельність 2015 року, який діє, і є таке бачення в нинішнього керівництва – привести чисельність в армії саме до цього закону. Тобто мова не йде, щоб можливо, розглянути і ухвалити новий закон, який би узаконював ту структуру і чисельність, яка є. Мова чомусь про ті показники, які були закладені трохи в інших обставинах та в інший час. А головне – незрозуміло, чому це питання поставлене першим у порядок денний програми діяльності керівництва ЗСУ. Таке враження, що решта проблем у нас у ЗСУ повністю вирішена і потрібно зробити суто технічний крок – привести чисельність до вимог закону і ніяк інакше».

Тим часом міністр оборони Андрій Таран повідомив, що в ЗСУ планується оптимізація, а саме скорочення невакантних посад. За даними генерал-лейтенанта, екскомандувача десантно-штурмових військ і чинного депутата від «Європейської солідарності» Михайла Забродського, йдеться про 40 тисяч військових.