ВМСУ можуть почати модернізацію радянських морських мін

авіаційні магнітні донні міни АМД-2М

Приватна Науково-виробнича корпорація «Клівер» в ініціативному порядку, за попередньою домовленістю з Командуванням ВМСУ, проводить вивчення можливості модернізації морських авіаційних та універсальних донних мін типу АМД та УДМ.

Про це повідомляє інформагенція «Defense Express».

Повідомляється, що результатом модернізації має стати створення нової апаратної та електронної частини мін з покращеними характеристиками щодо:

  • збільшення радіусу реагування системи пошуку ворожих кораблів та підводних човнів;
  • можливість збільшення часу бойового чергування під водою;
  • встановлення системи ідентифікації кораблів та підводних човнів;
  • збільшення мінімального мінного інтервалу.

Авіаційні магнітні донні міни АМД-1 та АМД-2 були прийняті на озброєння у 1942 та 1945 роках (виконувались у варіантах 500 і 1000 кг та мали відповідне позначення, наприклад: АМД-2-500 и АМД-2-1000). У 1954 році на озброєння ВМФ СРСР була прийнята авіаційна парашутна донна міна АМД-2М (модернізована АМД-2-1000), виконана в габаритах авіабомби ФАБ-1500.

авіаційна парашутна донна міна АМД-2М
Будова міни АМД-2М. 1 – корпус, 2 – заряд ВР, 3 – індукційна котушка, 4 – детонатор, 5 – запальний патрон, 6 – тросик «вибух-невибух», 7 –витяжний тросик, 8 – парашутний кожух, 9 – парашутна СТС

Морська донна неконтактна двохканальна міна УДМ була розроблена в 1969 році, а у 1971 був створений експортний варіант УДМ-Е (виріб 354Э).

донна міна УДМ

Нагадаємо, що на 84-у арсеналі мінно-торпедного озброєння ВМСE здійснюється ремонт радянських 533-мм протичовнових самонавідних електричних торпед СЕТ-65. Причому ремонт торпед привернув увагу правоохоронців, які порушили кримінальну справу за підозрою у зловживанні з боку службових осіб арсеналу та недбалому виконанні ремонту підприємством.