Військові льотчики звільнені протягом 10 років після випуску відшкодовуватимуть вартість навчання

Військові льотчики звільнені протягом 10 років після випуску відшкодовуватимуть вартість навчання

Кабінет Міністрів України розширив перелік підстав для відшкодування відрахованими курсантами та офіцерами витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах

Відтепер кошти за навчання повертатимуть офіцери-льотчики, що звільнились протягом 10 років та курсанти відраховані через неуспішність. Відповідні зміни до постанови КМУ від 12 липня 2006 р. № 964 «Про затвердження Порядку відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах» ухвалені на урядовому засіданні 2 вересня.

Нагадаємо, що раніше постанова визначала механізм відшкодування курсантами в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на офіцерських посадах після закінчення вищого навчального закладу, а також офіцерами, які звільняються з військової служби протягом п'яти років після закінчення ВВНЗ відповідно до пунктів "е", "є", "ж", "и", "і" частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищому навчальному закладі.

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, ухвалення змін до постанови зумовлене збільшенням випадків відрахування курсантів із закладів вищої освіти через систематичне невиконання умов контракту та невиконання освітньої програми без відшкодування фінансових витрат державі.

Зміни передбачають, що у разі звільнення (відрахування) курсантів за вказаними підставами, вони також відшкодовуватимуть вартість навчання.

Крім того у пояснювальній записці йдеться, що почастішали випадки звільнення офіцерів льотних спеціальностей після закінчення першого контракту (5 років). А їх підготовка є найбільш вартісною. Після закінчення первинного контракту ці офіцери є найбільш висококласними, тому з метою збереження досвідчених льотчиків для ЗСУ та інших військових формувань, цій категорії осіб було збільшено строк першого контракту з п'яти до десяти років (минулого року, законом №161-IX від 03.10.2019 року).

Відповідно до постанови № 964 внесені зміни, що дозволять утримувати кошти за навчання з льотчиків, які звільняються з військової служби протягом 10 років після закінчення навчання, що на думку авторів постанови має призупинити звільнення офіцерів.

Нагадаємо, що за інформацією Міністерства оборони України на підготовку військового льотчика витрачається від 8 до 10 років, а також близько 320 мільйонів гривень бюджетних коштів. Також повідомлялось про проблеми із утриманням льотного складу на службі.

Відповідно до третього пункти постанови № 964 відшкодування вартості навчання здійснюється у розмірі фактичних витрат, пов'язаних з:

  • грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням;
  • перевезенням до місця проведення щорічної основної та канікулярної відпустки та у зворотному напрямку;
  • оплатою комунальних послуг і вартості спожитих енергоносіїв.

Порядок розрахунку витрат установлюється Міністерством оборони разом з Мінфіном, МВС, Адміністрацією Держприкордонслужби, Управлінням державної охорони, СБУ, Службою зовнішньої розвідки, Держспецтрансслужбою.

У разі відмови курсанта або особи офіцерського складу добровільно відшкодувати витрати стягнення їх сум здійснюється у судовому порядку.