Міноборони завершує узгоджувати контракт на Ан-178, а наступного року закуплять ще й Ан-74

Автор: Олексій Махно
Міноборони завершує узгоджувати контракт на Ан-178, а наступного року закуплять ще й Ан-74

Про це заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський на брифінгу щодо результатів розслідування причин катастрофи літака Ан-26Ш.

Україна докладає всіх зусиль, аби ситуацію виправляти, і можу доповісти, що вже сьогодні Міністерство оборони узгоджує останні штрихи контракту з ДП «Антонов» щодо закупівлі літаків Ан-178, а наступного року передбачаємо закупити за контрактом, також з авіаційною промисловістю України, літаки Ан-74, теж для потреб Міноборони

Нагадаємо, що Міністерство внутрішніх справ два роки тому теж анонсувало закупівлю для Державної служби із надзвичайних ситуацій та Національної гвардії двох літаків Ан-74, одного Ан-32П та десяти Ан-178. Повідомлялось, що програма розрахована на п'ять років.

Декілька недобудованих літаків Ан-74, різного ступеню готовності, знаходяться на ДП «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» (раніше ХАЗ), якому вчергове пообіцяли державні контратки.

Нагадаємо, що відповідно до «Візії Повітряних Сил-2035», яка була схвалена рішенням Військової ради Командування Повітряних Сил ЗСУ у травня 2020 року, транспортна і спеціальна авіація, яка наразі оснащена широкою номенклатурою літаків типу: Ан-30, Ил-76МД, Ан-26 та вертольотами типу Ми-8 має зазнати змін у напрямку уніфікації.

Як єдина транспортна платформа має бути обраний сучасний середній транспортний літак національного виробництва, на базі якого створюватимуться інші зразки спеціальної авіаційної техніки.

Переоснащення транспортної та спеціальної авіації має розпочатися протягом другої фази та завершитися на третій фазі реалізації Візії (2027-2035 роки). Орієнтовна потреба у ресурсах на переоснащення транспортної і спеціальної авіації становить близько 40 млрд грн.

На фото літак Ан-72 Національної гвардії Україию Фото © Євгеній Кудінов