Міноборони заплуталось у нових сержантських званнях

Автор: Андрій Шинко
Міноборони заплуталось у нових сержантських званнях

Через неодноразові законодавчі зміни, у Міністерстві оборони заплутались, у тому які ж саме введено звання для сержантів і запровадили погони для неіснуючого військового звання.

Нагадаємо, що схвалений 17 жовтня 2019 року Верховної Радою законопроєкт №0906, які став законом № 205-IX, передбачав введення в Україні нової лінійки сержантських звань які мали набути чинності у жовтні 2020 року, зокрема й звання «перший сержант».

Проте 4 червня 2020 року депутати приймають законопроєкт № 2247, який скасовує прийнятий перелік звань, та замінює його новим, який набуде чинності з 30 жовтня 2020 року. 20 липня законопроєкт, який став законом № 680-IX, підписує президент України.

Відмінність нового переліку звань не велика – замість звання «перший сержант» він передбачає звання «головний сержант». Але цей момент схоже випав з поля зору посадовців Міноборони та зокрема Головного управління розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗС України (ГУ РСМЗ ЗСУ).

І якщо з наказом Міністерства оборони № 149 від 14.05.2020р., який вимагає переатестувати старшин у перших сержантів, все зрозуміло – він виданий до прийняття оновленого переліку, то наказ №238 про внесення змін до Правил носіння військової форми, якій ввів нові погони для сержантів, був виданий 30 червня 2020 року, коли вже законопроєкт № 2247 був остаточно проголосований і 10 червня підписаний Головою Верховної Ради.

Але це не завадило посадовцям ГУ РСМЗ ЗСУ подати на підпис наказ, який вводить погони для вже скасованого військового звання «перший сержант». А 16 липня 2020 року наказ, що суперечить законодавству, пройшов реєстрацію в Мінюсті і до сьогодні не змінений.

До слова нещодавно ми перейшли на нові звання для генералів (адміралів), які були введені тим самим законом від 4 червня 2020 року – з'явилися нові звання (бригадний генерал, генерал), а кількість зірочок у генерал-майорів та генерал-лейтенантів має збільшитись на одну. Проте ці зміни наказом чомусь не передбачені. До того ж закон залишає вже скасовані військові звання генерал-полковника для тих кому вони вже присвоєні. Цікаво як справляться в такому випадку із оновленням генеральських погонів.

Але не погонами єдиними. Наразі так і не внесені зміни до Постанови Кабінету Міністрів України №704 щодо встановлення окладів за новими військовими званнями для виплати грошового забезпечення, а нові звання вже присвоюють.