Американці розгорнули над Чорним морем нову розвідувальну систему: під ковпаком і війна в Карабаху

Американці розгорнули над Чорним морем нову розвідувальну систему

США розгорнули новітню розвідувальну систему над чорноморським регіоном та Кавказом. З кінця вересня невеликий двомоторний літак Bombardier Chalenger 650 майже щодня здійснює польоти, скануючи обстановку в Криму і у чорноморського узбережжя Кавказу.

Учора повітряний розвідник вперше провів багатогодинну місію на кордоні Грузії і Вірменії, явно цікавлячись війною, що знов спалахнула в Нагірному Карабасі.

Система ARTEMIS (скорочення від "Airborne Reconnaissance and Targeting Multi-Mission Intelligence System") була офіційно представлена 6 серпня 2020 року виконавчим офісом програми армії США, який опублікував деякі подробиці про цю платформу. Вона забезпечує проведення розвідки на великій висоті, усуваючи прогалини інших способів повітряної розвідки. Можливості системи в липні цього року були випробувані на американській авіабазі Кадена, що на японському острові Окінава, потім літак Bombardier Chalenger 650 (бортовий N488CR, серійний 6140) перелетів на румунську авіабазу «Михайло Когелнічану», що під Констанцою.

ARTEMIS включає високоточну систему виявлення, яка поєднуватиме в собі потужний радар і чутливі приймачі з елементами штучного інтелекту. З висоти 40000 футів (понад 11000 м) вона може сканувати сотні кілометрів водної поверхні та суші в усіх напрямках. Система здатна виявляти великі об'єкти, наприклад військові кораблі, та невеликі рухомі цілі на суші, такі як танки або бронетранспортери.

Вважається, що система має не лише розвідувальні функції, але також спроможна виконувати завдання із наведення високоточної зброї.

Відзначається, що в майбутньому, з 2028 року ARTEMIS встановлюватимуть на більших носіях, зокрема патрульних літаках P-8 Poseidon.

Американці розгорнули над Чорним морем нову розвідувальну систему Американці розгорнули над Чорним морем нову розвідувальну систему



Використані джерела:
Думская