Укрспецекспорт передасть армії 26 БМП які вилучив у Польщі

БМП

Вилучені через суд у польського постачальника БМП-1, що мали надійти ще у 2018 році, нарешті дісталися України і за місяць можуть бути передані Збройним Силам України.

Нагадаємо, що кілька днів тому компанія «Укрспецекспорт», через суд, вилучила у польської компанії Wtorplast законтрактовані та оплачені нею БМП-1, що мали бути поставлені до кінця 2018 року. Постачанням БМП-1 з-за кордону в інтересах Збройних Сил України тоді займалось дочірнє підприємство компанії «Укрспецекспорт» – ДГЗП «Спецтехноекспорт».

Про постачання бойових машин Укрспецекспорт домовився ще у 2016 році. За угодою Україна мала отримати 93 БМП-1 за 15 345 000 доларів, партнером виступила польська приватна компанія Wtórplast S.A. Українська державна компанія переказала аванс майже 9 млн доларів за 50 з лишком броньованих машин. Утім, закордонний партнер поставив лише два десятки. Тому Україні довелося звертатися до польських судів. І ті стали на нашу сторону.

Укрспецекспорт передасть ЗСУ 26 БМП які вилучив у Польщі

«Вони вже в Україні. На даний момент відбувається дефектація на Житомирському бронетанковому заводі. Була, і є, певна некомплектніть, але ми забирали їх такими, якими вони є. Тому що іншого способу тут не було. Навіть знайшли певні ЗіПи приховані на складах і теж їх вилучили в примусовому порядку. 26 БМП приїхали в Україну двома партіями – 12 та 14 одиниць. За місяць вони можуть бути передані Збройним Силам України», – розповів гендиректор Укрспецекспорту Вадим Ноздря.

Варто зазначити, що ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» – дочірнє підприємство компанії «Укрспецекспорт», у березні 2019 року відзвітувало про поставку в Україну протягом 2018 року п’ятдесяти БМП-1 для Збройних Сил України.

Також нагадаємо, що Господарський суд м. Києва, за позовом військової прокуратури, стягнув з одного з дочірніх підприємств ДК «Укрспецекспорт» 909 тис грн штрафу в інтересах Міноборони України, за не поставку іноземної військової техніки за державним оборонним замовленням.