Житомирський бронетанковий завод виявив браковані комплектуючі

Житомирський бронетанковий завод виявив браковані комплектючі

Житомирський бронетанковий завод (ЖБТЗ), який входить до складу ДК «Укроборонпром», під час виконання державного оборонного замовлення з ремонту військової техніки виявив, що підрядником поставлено неякісні зварювальні матеріали.

Зокрема, як повідомляє пресслужба ЖБТЗ, у грудні 2019 року в рамках виконання одного із замовлень з ремонту військової техніки завод оголосив тендер на закупівлю зварювальної проволоки. У серпні 2020 року в процесі використання однієї з партій закупленої проволоки фахівці заводу виявили невідповідність заявленим характеристикам.

Підприємство направило зразки наплавленого металу проволоки до приватної лабораторії у м. Буча, Київської області, для дослідження на предмет відповідності сертифікату якості. Результати лабораторного дослідження встановили, що зварювальний матеріал не відповідає сертифікату якості та не може використовуватися при виконанні зварювальних робіт.

Крім того ЖБТЗ негайно розпочав претензійну роботу із постачальником неякісної продукції, в результаті якої було досягнуто згоди відправити зразки проволоки на дослідження до Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона у місті Київ.

На підприємстві зауважують, що оскільки завод здійснює ремонт військової техніки, яка воює на сході України та від справності якої залежать життя наших військових, підприємство самостійно ініціювало експертизу зварювальних матеріалів, про що повідомило правоохоронні органи. ЖБТЗ не використовував у виготовленні, модернізації чи ремонті бойових машин неякісний зварювальний матеріал. Всі роботи завжди проводяться відповідально та якісно під контролем Міністерства оборони України в особі військового представництва.

7 жовтня 2020 року Служба безпеки України спільно зі слідчими Нацполіції провели оперативні дії на території заводу з метою збору доказів. На сьогоднішній день жодній посадовій особі ДП «Житомирський бронетанковий завод» не повідомлено про підозру, триває слідство.

Нагадаємо, що наразі ЖБТЗ здійснює підготовку до передачі ЗС України БМП-1, які через суд було вилучено у польської компанії Wtorplast, що мала їх поставити у 2018 році.