Міноборони затвердило новий порядок виплати бойових та винагороди за збереження життя

Міноборони затвердило новий порядок виплати бойових та винагороди за збереження життя

На вебпорталі Верховної Ради оприлюднено наказ Міністерства оборони від 18.09.2020 № 340, який визначає порядок виплати військовослужбовцям ЗС України та ДССТ винагороди за участь в ООС та нової винагороди за створення безпечних умов виконання бойових завдань.

Наказ набув чинності 25 вересня, але застосовується із 27 липня 2020 року.

Документом визначено таким, що втратив чинність наказ Міноборони №67 від 10.02.2016 «Про затвердження Інструкції про розміри і порядок виплати винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту за безпосередню участь у воєнних конфліктах, в заходах із забезпечення національної безпеки і оборони (ЗНБО), відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації чи в антитерористичній операції (АТО), інших заходах в умовах особливого періоду».

Варто зазначити, що розмір «бойової надбавки» в новому наказ не змінився, її й надалі виплачуватимуть – 17000 грн за виконання завдань на лінії бойового зіткнення на глибину ротних опорних пунктів першого ешелону оборони та 6500 грн в інших місцях дислокації в межах визначеного району воєнного конфлікту, заходів ЗНБО чи АТО.

Залишились незмінними виплати 1000 грн на добу за безпосередню участь у бойових діях, виплати підрозділу за успішне виконання завдань (від 60900 грн для роти до 365400 грн для бригади), а також виплати за знищену ворожу техніку від 12180 до 243600 грн.

Також наказ визначає порядок виплати нової винагороди «за створення безпечних умов виконання бойових завдань та збереження життя і здоров’я під час участі в заходах із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Нагадаємо, що раніше цю виплату мав регламентувати наказ №330, проєкт якого після оприлюднення у мережі викликав хвилю обурення у суспільстві та бурхливе обговорення.

Проте його нова версія, під номером 340, практично ідентична.

Виплата винагороди здійснюється військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь в заходах ЗНБО. Перелік військових частин (підрозділів), в яких здійснюється виплата зазначеної винагороди, затверджується Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Виплата винагороди здійснюється військовослужбовцям за місцем проходження служби на підставі наказів командирів органів військового управління та військових частин, у яких зазначається розмір винагороди в гривнях. Командирам військових частин - на підставі наказів вищих командирів (начальників, керівників).

Виплата винагороди здійснюється в таких розмірах на місяць:

Найменування посади Розмір винагороди, грн
Командувач об'єднаних сил 18 000
Командир оперативно-тактичного угрупування військ 15 000
Командир бригади 13 000
Командир батальйону (дивізіону) 10 000
Командир роти 9 000
Командир взводу 7 000
Командир відділення 6 000
Інші посади 5 000

Розмір винагороди визначається пропорційно дням безпосередньої участі в заходах ЗНБО, який обраховується з дня фактичного початку участі військовослужбовців у цих заходах до дня завершення такої участі, про що зазначається у відповідних наказах командирів

Командирам відділень, взводів, рот (батарей), батальйонів (дивізіонів) та бригад розмір винагороди встановлюється у залежності від кількості облікованих порушень, допущених підлеглим особовим складом за місяць, у таких розмірах від граничного розміру винагороди:

  • 75% – у разі допущення 1 порушення для командира батальйону (дивізіону), бригади;
  • 67% – у разі допущення 1 порушення для командира взводу, роти (батареї);
  • 50% – у разі допущення 2 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади;
  • 33% – у разі допущення 2 порушень для командира взводу, роти;
  • 25% – у разі допущення 3 порушень для командира батальйону, бригади.

До порушень відносяться:

  • вчинення військовослужбовцями військового адміністративного правопорушення або адміністративного правопорушення;
  • наявність облікованих під час виконання службових обов’язків випадків захворювань через порушення правил гігієни, травмувань через порушення заходів безпеки, суїцидів та невиправданих бойових втрат серед особового складу;
  • відкриття вогню без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності.

До випадків військової необхідності відносяться обставини, визначені пунктом 10 глави 1 розділу II Інструкції про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 23 березня 2017 року № 164, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 09 червня 2017 року за № 704/30572.

Винагорода не виплачується:

  • військовослужбовцям, які особисто допустили порушення;
  • командирам у разі допущення облікованих порушень, допущених підлеглим особовим складом за місяць:
  • 1 порушення – для командира відділення;
  • 3 порушень – для командирів взводів, рот (батарей);
  • 4 порушень – для командирів батальйонів (дивізіонів), бригад.

Нагадаємо, що посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту Ukrainian Military Pages «Норми забезпечення військовослужбовців» .