Війська тероборони у 10 разів дешевші за регулярні

Війська тероборони у 10 разів дешевші за регулярні

Коли ворог з найбільшою армією на континенті уже на нашій землі, а сил держави на велике і потужне військо наразі бракує – створення повноцінної та дієвої тероборони може стати виходом з ситуації, вважає міністр оборони України.

«Система територіальної оборони в Україні має отримати друге дихання. Українці повинні почати керуватися історичним прочитанням старого національного прислів’я: «Моя хата скраю – першим ворогів зустрічаю». Так колись говорили ті, кому випала доля першими зустріти ворога під час нападу на село. Сьогодні це уроки, які нам слід винести з подій весни 2014-го року, коли розпочалася збройна агресія Російської Федерації проти нашої країни», – сказав міністр оборони України Андрій Таран з нагоди Дня територіальної оборони, який вперше сьогодні відзначається на державному рівні.

За його словами, територіальний принцип комплектування підрозділів тероборони спирається на добре знання території, яку необхідно боронити від ворога у разі війни та потужну зацікавленість у захисті безпосередньо своєї землі. Також це значно скоротить терміни боєготовності таких підрозділів, витрати коштів та часу, адже місця їх дислокації, навчальні центри та полігони мають знаходитись в максимально близько від місць проживання бійців тероборони.

«Іноземний досвід свідчить, що утримання підрозділів територіальної оборони обходиться значно дешевше, ніж регулярних військ, в США – в 6 разів, Данії та ФРН – у 10. Функціонування сучасної територіальної оборони в Україні дозволить заощадити значні фінансові ресурси при одночасному підвищенні ефективності системи оборони в цілому», – зазначив Андрій Таран.

Читати також: Територіальної оборони в Україні немає – є народне ополчення зразка 1941-го – Cергій Кривонос