Це не ми – це попередники: Укроборонпром виправдовується за купівлю бронемашин для мобільних мінометів

БАРС-8ММК

Схоже, що українська армія тепер не скоро побачить мобільні міномети. А друга батарея 120-мм мінометів Барс-8ММК, що очікується до кінця року, ймовірно буде остання для цього комплексу.

Нагадаємо, що вчора ми написали, що виробник мобільних мінометів БАРС-8ММК, державне підприємство «Укроборонсервіс» (входить до складу Укроборонпрому), придбало у черкаського автозаводу компанії «Богдан-Моторс», яка входить до корпорації «Богдан», 6 базових бронеавтомобілів Барс-8 на загальну суму 44,5 млн грн (по 7,5 млн за одиницю).

Вказані бронемашини пройшли дворічні державні випробування, офіційно прийняті на озброєння Збройних Сил України та використовуються у якості базового шасі в автоматизованій мобільній мінометній системі розробленій ДП «Укроборонсервіс» спільно з іспанською компанією Everis Aeroespacial у Defensa S.L.U.

120-мм мобільний мінометний комплекс Барс-8ММК проходить державні випробування

Проте не всі ресурси висвітили новину так сухо. Деякі написали цікавіше: «одне з підприємств Укроборонпрому нещодавно придбало бронетехніку в компанії Олега Гладковського», що відразу викликало реакцію від Укроборонпрому, мов: «Нова команда Укроборонпрому не закуповувала бронеавтомобілі у «Богдан-Морторс».

Пресслужба концерну повідомила, що насправді Укроборонсервіс закупив партію бронеавтомобілів майже два роки тому – у січні 2019 року – в рамках державного оборонного замовлення. Контракт був на межі зриву, втім, завдяки спільним зусиллям Укроборонпрому, Укроборонсервісу та Міністерства оборони України, зокрема заступника міністра Олександра Миронюка, його вдалося виконати у повному обсязі.

Договір на закупівлю 6-ти броньованих машин між ДП «Укроборонсервіс» (дочірнє підприємство ДК «Укрспецекспорт», що входить до складу Укроборонпрому) та Дочірнім підприємством «Автоскладальний завод №2» ПАТ «АК «Богдан Моторс» був укладений ще у січні 2019 року, тобто попереднім керівництвом Укроборонсервісу. Сама закупівля відбулася поза системою Прозорро, а підписаний контракт містив лише орієнтовну вартість автомобілів.

120-мм мобільний мінометний комплекс Барс-8ММК проходить державні випробування

Зазначається, що У 2020 році компанія «Укроборонсервіс» лише реанімувала та виконала зазначений контракт. За умовами договору, після поставки товару, сторони узгоджують остаточну вартість продукції – на підставі розрахунково-калькуляційних матеріалів про фактичні витрати.

За результатами виконання зазначеного контракту вартість машин виявилася нижчою, ніж очікувана. 30 вересня цього року сторони уклали додаткову угоду, якою зафіксували фактичну вартість однієї броньованої машини. Таким чином, сторони здійснили діяльність в рамках раніше укладеного договору.

На бронеавтомобілях, відповідно до побажань замовника, встановили обладнання з літерою О1, успішно провели повторні випробування, а собівартість одного автомобіля вдалося знизити на 5,4 млн грн, – пояснив директор Укроборонсервісу Володимир Воронін.

Таким чином, пісумовує пресслужба концерну, «нова команда Укроборонпрому не закуповувала бронетранспортери у «компанії Гладковського», а лише виконала контрактні зобов’язання підприємства перед замовником – Міністерством оборони України, та вимоги законодавства про закупівлі. При цьому, Укроборонсервіс виготовив(?) машини, вартість яких виявилася дешевшою від очікуваної вартості за контрактом, укладеним попереднім керівництвом».

І на звершення знов згадали за про попередників: «Укроборонсервіс фактично, врятував зірваний попереднім керівництвом компанії контракт і виконав державне оборонне замовлення перед Міністерством оборони України».

З усього всього можна зробити висновки, що друга батарея 120-мм автоматизованих мобільних мінометів Барс-8ММК, яка ймовірно надійде до ЗСУ до кінця року, буде остання для цього комплексу. А ЗСУ доведеться зачекати, коли йому розроблять заміну «правильні виробники».

До речі, ТОВ «Українська бронетехніка» розробляє схожий мінометний комплекс «Смерека» на базі власного бронеавтомобіля «Варта», що створений на базі МАЗ-5434 (на фото).

мобільний міномет