Завдяки ДССТ майже чотирирічна епопея будівництва на Ширлані добігає кінця

Завдяки ДССТ нарешті завершується епопея майже чотирирічного будівництва на Ширлані

Вирвана зі стін електропроводка, будматеріали просто неба, залитий «міксер» бетону в каналізаційний колодязь та задуті піною водопровідні труби – такий спадок залишився Держспецтрансслужбі від попередніх будівельників на «Ширлані».

Про стаціонарний бригадний табір на 235-у міжвідомчому центрі підготовки підрозділів більш відомосу як полігон «Широкий Лан» («Широколанівський»), який можуть прийняти в експлуатацію до кінця року, розповів голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту (ДССТ) Міністерства оборони України генерал-лейтенант Микола Мальков.

Завдяки ДССТ нарешті завершується епопея майже чотирирічного будівництва на Ширлані

– Щодо будівництва на полігоні «Широкий Лан» скажу відверто: я відчував, що там все досить занедбано, але не думав, що настільки. Після того, як наші військовослужбовці добудували військове містечко в Мукачеві та Черкаському, за завданням Міністра оборони України 22 травня цього року ми приступили до добудови об’єктів у 235-му міжвидовому центрі підготовки частин та підрозділів «Широкий Лан».

Насамперед провели оцінку та приймання об’єктів інфраструктури. Від побаченого ми оторопіли. Три з половиною роки тривало будівництво, а готовність об’єктів – не більше 25%! До того ж слід сказати про факти відвертого шкідництва, які нам залишили «фірми», що працювали до нас. Я вже не кажу про вирвану зі стін електропроводку, залишені просто неба будматеріали (цемент, ДСП тощо), які вимокли під дощем. Але, поясніть мені, навіщо в каналізаційний колодязь виливати «міксер» бетону чи, наприклад, задувати водопровідні труби монтажною піною?

Проте, як там не є, завдання перед нами поставили, й виконати його ми зобов’язані. Я лише поставив три умови. Перша – динамічне фінансування впродовж усього періоду проведення робіт, а не під кінець року, як часто буває. Друга – проведення прозорих тендерів, які дозволять залучити дійсно перевірених підрядників, спроможних виконати роботу, а не «мутні» фірми, які «закопують» у фундамент усі кошти і раптово зникають. І третя умова – не потрібно нас постійно перевіряти та контролювати. Ми самі забезпечимо контроль якості та строки виконання робіт. Відповідно, самі за це й відповідатимемо.

Завдяки ДССТ нарешті завершується епопея майже чотирирічного будівництва на Ширлані

Поставлені умови виконані і сьогодні об’єкти готові на понад 90 відсотків. Там працюють приблизно 450 осіб, і справа впевнено йде до завершення. Ми вже ініціюємо листи на створення комісій з приймання об’єктів, і, сподіваюсь, до кінця року «Широкий Лан» приймуть в експлуатацію.

Крім того, коли на наші об’єкти приїжджали представники країн-партнерів з НАТО, вони були вражені як масштабами, так і якістю виконаних робіт. Не в кожній країні Альянсу є щось подібне.

Тут буде надсучасна база для проживання п’яти тисяч військовослужбовців. Їдальні, де одночасно можуть приймати їжу 2500 осіб. Там уже монтують обладнання, яке мало де можна побачити в нашій країні. Загалом, весь комплекс інфраструктури – від котельні до каналізаційно-насосної станції. На території встановлено 127 камер спостереження, зображення з яких виводиться на монітори у КПП. Щоб перетворити ту «пустелю» на нормальне місце, де хочеться служити, висаджено понад 630 дерев…

Завдяки ДССТ нарешті завершується епопея майже чотирирічного будівництва на Ширлані Завдяки ДССТ нарешті завершується епопея майже чотирирічного будівництва на Ширлані Завдяки ДССТ нарешті завершується епопея майже чотирирічного будівництва на Ширлані Завдяки ДССТ нарешті завершується епопея майже чотирирічного будівництва на Ширлані Завдяки ДССТ нарешті завершується епопея майже чотирирічного будівництва на Ширлані



Використані джерела: АрміяInform