Україна і Туреччина разом будуватимуть кораблі, БпЛА, турбіни і обмінюватимуться розвідінформацією

Україна і Туреччина разом будуватимуть кораблі, БпЛА, турбіни і обмінюватимуться розвідувальною інформацією

У Стамбулі, у присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана, підписано низку двосторонніх документів.

Міністр оборони України Андрій Таран та голова Держагентства з питань оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри щодо розвитку співробітництва в галузі оборонно-промислових проєктів.

У документі окреслюються наміри сторін започаткувати й імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, безпілотних літальних апаратів та всіх видів турбінних двигунів.

Нагадаємо, що 22 вересня Туреччину відвідали представники ДП «Зоря»-«Машпроект». Візит був присвячений україно-турецькому співробітництву та участі підприємства у спільних проєктах, зокрема тих, що стосуються корабельних енергетичних установок.

Також міністр оборони Андрій Таран та міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар підписали Рамкову військову міжурядову угоду, яка укладається з метою створення правових засад для розширення та поглиблення чинного українсько-турецького співробітництва у сфері оборони, а також визначає порядок такої співпраці.

Угода визначає напрями та принципи співробітництва, режим охорони таємної інформації, порядок обміну розвідувальною інформацією, правове регулювання діяльності відряджених фахівців, відшкодування можливих збитків, порядок вирішення спорів тощо.

«Ми маємо спільну точку зору і щодо подальшої співпраці у сфері безпеки та оборони, зокрема безпеки на Чорному морі та реалізації євроатлантичного курсу України», – сказав Президент України після підписання двосторонніх документів.