США придбають озброєння та боєприпаси радянського зразка для себе та союзників

Автор: Олексій Махно
США оголосили тендер на закупівлю озброєння і боєприпасів радянського зразка

Збройні сили США оголосили декілька тендерів на закупівлю систем озброєння та боєприпасів виробництва колишнього СРСР та країн Варшавського договору для потреб Міноборони США, інших американських структур та іноземних союзників.

Відповідні оголошення Центрів укладання контрактів Контрактного командування армії США (Army Contracting Command), розміщені на офіційному вебсайті уряду США. Варто відзначити, що подібні тендери не унікальні, і подібні закупівлі здійснюються на регулярній основі. Відповідні зразки спеціального (нестандартного для НАТО) озброєння та боєприпасів (Special Ammunition & Weapon Systems – SAWS) використовуються для випробувань, навчань, а також для підготовки військ союзників.

Американську армію цікавлять радянські авіаційні ракети, 60, 82 та 120-мм мінометні системи та їх комплектуючі, танкові снаряди, артилерійські боєприпаси малого і середнього калібру, зокрема мінометні міни, боєприпаси до станкових протитанкових гранатометів СПГ-9, РПГ-7, радянських підствольних гранатометів, кулеметів КПВТ тощо.

США оголосили тендер на закупівлю озброєння і боєприпасів радянського зразка

Програма діятиме протягом п'яти років, не має фіксованих обсягів щорічних замовлень, проте за цей час американський уряд має право замовити поставку максимальноїй кількості у 4,1 млрд одиниць нестандартних боєприпасів і систем озброєння у декількох постачальників. Водночас умовами тендеру заборонена взаємодія з російськими виробникам.