Росія намагається зірвати індійський контракт «Мотор Січі»

Росія намагається зірвати індійський контракт Мотор Січі

Міністерство оборони Індії має намір укласти з «Мотор Січ» контракт на капітальний ремонт двигунів ВК-2500-03 гелікоптерів Мі-17В5 ВПС Індії, проте Росія намагається цьому завадити.

Компанія «Мотор Січі» запропонувала найнижчу ціну за свої послуги, повідомляють Крылья з посиланням на The Asian Age.

Проте це сталося, коли Індія заборонила участь у тендері китайських компаній і посилила норми для китайських інвестицій через період загострення напруженості між Індією і Китаєм в Східному Ладакхе.

Українська аерокосмічна компанія «Мотор Січ» – один з найбільших світових виробників двигунів для вертольотів і літаків. Однак, як пише індійська преса, суперечки розгорілися після того, як китайці спробували купити контрольний пакет акцій «Мотор Січ». Зокрема згадується, що китайські інвестори через Skyrizon володіють близько 80% "«Мотор Січі» через кілька іноземних компаній.

Ситуацією постаралася скористатися Росія. Компанія «Вертольоти Росії», що постачає ці гелікоптери до Індії, направила ВПС Індії лист від 28 вересня 2020 року, в якому стверджує, що єдиним представником для проведення капітального ремонту і постачання частин зазначених гелікоптерів є виробник оригінального устаткування ВАТ «ОДК-Клімов».

У листі також повідомляється, що Російська Федерація відкликала ліцензію на капітальний ремонт двигунів ВК-2500 у «Мотор Січі» в 2018 році. Стверджується, що міністерство оборони Індії було про це не поінформоване.

На початок жовтня російська делегація прибула в Нью-Делі, щоб наполягти на проведенні капітального ремонту тільки через ОДК-Клімов, запросити представника Міноборони Індії на свої підприємства в Санкт-Петербурзі для демонстрації можливості проводити капремонт двигунів ВК-2500, а також щоб повідомити про анулювання ліцензії «Мотор Січі».

Двигун ВК-2500-03 є модифікацією вертолітного двигуна ТВ3-117ВМА і виробляється на заводі «Мотор Січ». Починаючи з 2010 року Росія намагається освоїти його виробництво і в 2014 році зібрало перші десять двигунів самостійно. Однак до цього моменту повністю замінити українське виробництво двигунів для вертольотів Росії не вдається.

Зокрема у звіті за 2019 рік російський ДК «Ростех» розкрив інформацію про те, що дочірня компанія «Вертольоти Росії» поставила до КНР 121 гелікоптер, причому 86 були оснащені двигунами української компанії «Мотор Січ», які ймовірно постачалися через інші країни.