РФ виводить на зовнішній ринок мобільну РЛС «Пріма»

Автор: Олексій Махно
РФ виводить на зовнішній ринок мобільну РЛС Прима

«Рособоронекспорт» почав просування на зовнішній ринок високомобільної двокоординатної РЛС розвідки і цілевказання П-18-2 «Прима», яку позиціонують як «антистелс».

РЛС «Прима» (рос.) розроблена і виробляється ПАТ «Нітел» і ПАТ «НПО «Алмаз». Радар виконаний на сучасній елементній базі з цифровою обробкою і формуванням сигналу. РЛС повністю твердотільна, має високий потенціал та підвищену завадозахищеність.

Станція призначена для виявлення, супроводу, вимірювання координат і визначення державної належності повітряних об'єктів різних класів і типів в умовах впливу активних і пасивних завад, пеленга постановників активних шумових завад, видачі радіолокаційної інформації на комплекси засобів автоматизації споживачів.

Заявляється, що вона здатна виявляти всі сучасні та перспективні малопомітні цілі, в тому числі будь-яку авіаційну техніку, вироблену із застосуванням технологій Stealth.

РЛС працює в метровому діапазоні. Межі роботи по дальності – понад 320 км, по куту місця – 45 град. Мінімальна дальність виявлення – 500 м. Ряд технологічних рішень забезпечує роботу РЛС в складній завадовій обстановці, в зоні зі складним рельєфом місцевості та в несприятливих метеорологічних умовах. РЛС забезпечує автоматичне виявлення і супровід малошвидкісних і малопомітних цілей на тлі віддзеркалень від місцевих предметів.

РФ виводить на зовнішній ринок мобільну РЛС Прима

Вся апаратура і антенно-щогловий пристрій розміщені на одній машині. Бойовий розрахунок складається з двох осіб, які можуть працювати як у кабіні, так і з виносних робочих місць. РЛС має високий ступінь автоматизації. Час автоматичного згортання і розгортання – 5 хвилин.

Також радіолокаційна станція обладнана супутниковим навігаційним обладнанням, що працює з сигналами ГЛОНАСС/GPS, які забезпечують автоматичне орієнтування. В її складі є вбудована дизель-електростанція і генератор відбору потужності. Крім того, станція може підключатися до трифазної мережі загального призначення.