Німеччина переозброїть ВПС на нову модифікацію Eurofighter

Німеччина переозброїть ВПС на нову модифікацію Eurofighter

Німеччина вирішила відмовитись від придбання винищувачів п'ятого покоління F-35 на користь підтримки вітчизняних проєктів та придбає для ВПС нові літаки Eurofighter Typhoon.

Зокрема Комітет Бундестагу з бюджетних питань 5 листопада затвердив контракт вартістю 5,4 мільярдів євро на закупівлю 38 літаків Eurofighter. Контракт з Airbus планується підписати найближчими днями. Загалом у рамках масштабної програми Quadriga для ВПС ФРН планується придбати 138 нових винищувачів (в тому числі 93 Eurofighter Typhoon).

Проте без США не обійдеться – ФРН також придбає 30 винищувачів F/A-18E/F і 15 EA-18G, через те, що Eurofighter не є носієм ядерної зброї, а ФРН повинна мати літаки-носії ядерних бомб B61 у рамках зобов'язань перед НАТО. Для цієї ролі і придбають F-18, які замінять єдиний сертифікований у ФРН носій ЯЗ – винищувачі-бомардувальники Panavia Tornado.

Німеччина переозброїть ВПС на нову модифікацію Eurofighter Tornado ВМС Німеччини

Літаки Eurofighter Typhoon версії Tranche 4 замінять на озброєнні ВПС ФРН Eurofighter версії Tranche 1, які підлягають списанню. Перші 38 нових літаків очікуються у 2025-2030 роках.

Читати також:Франція та ФРН розроблятимуть літак шостого покоління

Винищувач четвертого покоління Eurofighter Typhoon був розроблений компанією Eurofighter GmbH, створеною у 1986 році консорціумом італійської компанії Alenia Aeronautica, британської BAE Systems і європейської корпорації аерокосмічної промисловості EADS (нині – Airbus Group). Перший політ відбувся у 1994 році, а в 2003 році почалося його серійне виробництво.

Читати також:ТОП-10 бойових літаків світу за поширенням