Ліцеями і коледжами з посиленою військовою підготовкою керуватимуть бригадні генерали

Автор: Іван Чигринський
генеральські погони

У зв'язку з набуттям чинності новим переліком звань, Президент вніс зміни до переліку посад, що заміщуються військовослужбовцями (зокрема генералами), у державних органах, на підприємствах, в установах, а також державних та комунальних навчальних закладах.

Зокрема, указом №474/2020 від 28 жовтня 2020 року внесені зміни до указу від 03.05.2017 № 126 «Про Перелік посад, що заміщуються військовослужбовцями Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення у державних органах, на підприємствах, в установах, організаціях, а також державних та комунальних навчальних закладах, та граничних військових звань за цими посадами» (зі змінами).

Основна ідея змін – посади які раніше могли займати «генерал-майори», тепер матимуть граничне звання «бригадний генерал», а «генерал-полковника» –«генерал-лейтенанта».

Відповідно до оновленого Переліку військовослужбовці, які перебувають на дійсній службі, можуть бути призначені на такі посади:


Міжвідомчий науково-дослідний центр з проблем боротьби з організованою злочинністю при Раді національної безпеки і оборони України
Керівник міжвідомчого науково-дослідного центру бригадний генерал

Міністерство внутрішніх справ України
Начальник Перший заступник Міністра внутрішніх справ України генерал-лейтенант

Міністерство закордонних справ України
Військовий представник - радник-посланник бригадний генерал

Міністерство освіти і науки України
Начальник Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою» бригадний генерал
Начальник Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» бригадний генерал

Міністерство інфраструктури України
Заступник директора Державного підприємства обслуговування повітряного руху України - начальник центру планування використання повітряного простору України та регулювання повітряного руху бригадний генерал

Донецька обласна державна адміністрація
Начальник Донецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Г.Т. Берегового Донецької обласної ради (м. Краматорськ) бригадний генерал

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація
Начальник Комунального закладу «Луганський обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії» (м.Кремінна) бригадний генерал

Решту ліцеїв і коледжів з посиленою військовою підготовкою, а це один державний (Київський) і ще 13 комунальних закладів, можуть очолювати полковники.

Зазначимо, що Київський військовий ліцей імені Івана Богуна, що перебуває в підпорядкуванні Міністерства оборони, також за штатом очолює «бригадний генерал».