Нагірний Карабах: російські війська беруть під контроль Лачинський коридор

Автор: Андрій Шинко
РФ

Російські «миротворці» приступили до створення постів в так званому Лачинському коридорі – смузі шириною в 5 км, яка відповідає дорозі, що з'єднує Ханкенді (Степанокерт) з Вірменією.

Згідно з домовленостями, між Єреваном і Баку за посередництва Москви, цей транспортний коридор контролюватиме російський контингент, основу якого складе 15-а окрема мотострілецька бригада. Напередодні понад два десятки транспортних Іл-76 здійснювали перекидання російських військ з десятками одиниць бойової техніки до Вірменії.

«Підрозділи миротворчого з'єднання, які здійснили переліт з аеродрому Ульяновськ-Східний в Республіку Вірменія, здійснюють марш в район виконання завдань щодо контролю за припиненням вогню і військових дій в зоні нагірно-карабахського конфлікту. Військовим колонам належить проїхати понад 250 кілометрів і розгорнути миротворчий контингент з виставленням російських спостережних постів уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору», – повідомляє Міноборони Російської Федерації (РФ).

Транспортна артерія, що йде від Лачину до Степанакерту, проходить через Шушу. Проте це місто в зону контролю російськими військовими не увійде. Шуша повністю перейшла під азербайджанський контроль 8-9 листопада, і на підставі угоди азербайджанські війська залишаються на територіях зайнятих до моменту підписання документа.

Нагорний Карабах: російські військові беруть під контроль Лачинський коридор

Загалом уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору буде розгорнутий миротворчий контингент РФ в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки. Термін його перебування – 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна із сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення угоди.

Для управління «миротворчою операцією» в районі м Степанакерт розгортається командування російських миротворчих сил.

Варто зазначити, що міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm неодноразово фіксувала кадрових військовослужбовців російської 15-ї бригади як безпосередніх учасників бойових дій на українському Донбасі. Також є свідчення участі військовослужбовців цієї бригади в операції по захопленню Криму.