ВСП перетворять на окрему структуру із понад 8000 персоналу

ВСП перетворять на окрему структуру із понад 8000 персоналу

При Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки триває робота над законопроєктом про військову поліцію, що отримає ширші повноваження ніж має Військова служба правопорядку (ВСП).

Робоча група на чолі з народним депутатом Федором Веніславським, ознайомившись з опрацьованими законопроєктами, вирішила повернутися до концепції майбутнього закону, повідомляє інформагенція Міністерства оборони.

Більшість членів групи підтримала ідею перетворення спеціального правоохоронного формування у складі ЗСУ – Військової служби правопорядку (ВСП) у правоохоронний орган зі спеціальним статусом, який здійснює правоохоронну діяльність у сфері оборони держави.

Діяльність новостворюваного інституту, на думку науковців-правників, має поширюватися на всі військові формування та правоохоронні структури, а не лише на Збройні Сили. При цьому діяльність військової поліції може спрямовуватися і координуватися міністром оборони. Водночас призначення та підпорядкування керівника військової поліції, на переконання правників (аби уникнути конфлікту інтересів), має бути компетенцією уряду.

До завдань Військової поліції, пропонують віднести: захист прав, свобод і законних інтересів військовослужбовців та членів їхніх сімей; забезпечення правопорядку у ЗСУ та інших військових формуваннях; запобігання, виявлення і припинення правопорушень, протидія кримінальним правопорушенням та корупції у військових формуваннях, а також на підприємствах ОПК (дискусійне питання); здійснення досудових розслідувань у кримінальних провадженнях – за проєктом Міноборони підслідність має поширюватися на військовослужбовців до капітана включно (старшими офіцерами займається ДБР).

ВСП перетворять на окрему структуру із понад 8000 персоналу

Також до компетенції військових поліцейських віднесуть участь у забезпеченні правопорядку в районах бойових дій, районах антитерористичних операцій; а також забезпечення виконання призначених військовослужбовцям кримінальних покарань і адміністративних стягнень. Для останнього, у складі Військової поліції має діяти дисциплінарний батальйон.

Дискусійним залишається питання чисельності військової поліції. Згідно з пропозицією Міноборони, вона має складати не менше ніж 8,5 тис. особового складу, однак повідомляється, що з огляду на розширення функціоналу ця кількість ще зросте. Орієнтуватися пропонують на міжнародний досвід, адже у більшості провідних країн Європи та світу існують правоохоронні органи з військовим статусом (військова поліція, карабінери, жандармерія). Так, у Великій Британії та Канаді чисельність військових поліцейських становить 2% від загальної кількості військовослужбовців, у США – 3–4 %, у Франції – до 10%.

Читати також:Генштаб повідомив про скорочення ЗСУ на 20 тисяч

Наприклад, військова поліція ЗС США налічує понад 30 тис. осіб. Вони підтримують дисципліну серед військових, розслідують військові злочини, беруть участь у антитерористичних заходах. У ФРН чисельність військової поліції близько 4,5 тис. осіб, які охороняють військові об’єкти, органи управління, забезпечують безпеку транспортних перевезень, підтримують дисципліну у військових формуваннях. У Великій Британії – 5 тис. У цій країні поліція Міноборони забезпечує безпеку військовослужбовців, озброєння, військової техніки і майна як на військових об’єктах Великої Британії, так і за кордоном. Аналогічні структури функціонують у Канаді, Японії, Ізраїлі, Італії, Франції, Китаї, Нідерландах, Ірані, Туреччині, Індії, Пакистані та інших країнах світу.

Нагадаємо, що за чинним законом гранична чисельність військовослужбовців і працівників Військової служби правопорядку не може перевищувати 1,5% загальної чисельності Збройних Сил України (тобто не більше ніж 3750 осіб).