Генштаб повідомив про скорочення ЗСУ на 20 тисяч

Генштаб повідомив про скорочення ЗСУ на 20 тисяч

Понад 20 тисяч посад буде скорочено у Збройних Силах України до кінця цього року, найбільше це торкнеться частин забезпечення, обслуговування та навчальних центрів.

Про це повідомила інформагенція Міністерства оборони «АрміяInform» з посиланням на Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України:

У відповідності до запланованих організаційних заходів буде зменшена штатна чисельність війська більше ніж на 20 тисяч посад. Звертаємо увагу не списочна, а штатна. При цьому, ще раз наголошуємо, не буде скорочено жодної бойової частини та не буде допущено зниження їх боєздатності. Заплановані заходи насамперед стосуються не бойових військових частин, зокрема частин забезпечення, обслуговування та навчальних центрів (йдеться про скорочення вакантних посад).

Водночас у Генштабі заперечили інформацію, яка з'явилася в соцмережах про начебто скорочення ЗСУ на понад 80 тисяч, зокрема зменшення Сухопутних військ на 60 тисяч посад, Повітряних Сил на 15-20 тисяч посад, а ВМСУ на 2,5 тисячі. Такі цифри, кілька днів тому, оприлюднив у Facebook Юрій Бірюков із посиланням на джерело у Міністерстві оборони.

Мета цих оргзаходів підігнати штатну чисельність, яка, за деякими данними, складає понад 300 тисяч осіб, до гранічної чисельності у 250 тисяч (з них 204 тисячі військових) визначеної законом 2015 року. Водночас, через хронічну неукомплектованість військових частин, реальна списочна чисельність ЗСУ складає біля 247 тисяч, з них 194 тисячі військових.

Генштаб повідомив про скорочення ЗСУ на 20 тисяч

Читати також:Хомчак хоче повернути армію «на п'ять років назад»

Одним з варіантів скорочення штатної чисельності начальник Генштабу генерал-лейтенант Сергій Корнійчук назвав скорочення артилерійських батарей з шести гармат до чотирьох, а танкових рот до 8-9 танків. Виведене озброєння мають поставити на зберігання, а до складу їх обслуг і екіпажів призначити резервістів, яких призиватиме військкомат у разі загострення.

За інформацією екскомандувача Десантно-штурмових військ ЗСУ, Героя України, генерал-лейтенанта Михайла Забродського, окрім артилерійських і танкових підроздлів, військове керівництво розглядає скорочення декількох ескадрилій тактичної авіації.

Читати також:Забродський прокоментував «оптимізацію» армії від Хомчака