Армія США: менші бригади, сильніші дивізії і багато роботів

Автор: Sydney J. Freedberg Jr.
Армія США хоче менші бригади, сильніші дивізії і багато роботів

Американська армія хоче, щоб першою жертвою наступної війни став робот, а не людина. Проте жодна кількість високих технологій не зробить перемогу безкровною...

Попереджає новий командувач Центру навчання і вдосконалення бойових навичок Армії США (Форт-Беннінг), що здійснює підготовку танкістів та піхотинців. Тож замість того, щоб розробити якісь нові футуристичні сили, генерал-майор Патрік Донахо та його співробітники відроджують перевірені боями концепції "холодної війни" – такі як командна робота танків і піхоти та потужні формування рівня дивізії – додаючи велику кількість безпілотних систем.

Генерал-майор Патрік Донахо
Генерал-майор Патрік Донахо

Американська армія хоче мати менші бригади, сильніші дивізії та багато роботів. Нові технології та структура дадуть перевагу солдатам, каже генерал-майор Патрік Донахо, але танки та піхота все ще будуть стикатися у жорстоких ближніх боях.

Під час партизанської війни в Афганістані та Іраку армія посилила свої бригади, які переважно діяли самостійно, а вищі ешелони, такі як дивізії та корпус, грали допоміжну роль. Для майбутніх широкомасштабних воєн, за словами Донахо, армія хоче посилити дивізію, відновлюючи артилерію та розвідку ("дивізійну кавалерію"), що були ліквідовані в 2000-х роках. Ця комбінація вогневої потужності та розвідувальних сил великої дальності – як повітряних, так і наземних – дозволить командирам дивізій битися та маневрувати на відстані, набагато більшій, ніж можуть охопити підпорядковані їм бригади.

При цьому самі бригади зменшаться, проте будуть насичені автономними системами.

Американські дослідження недавніх військових конфліктів – між Росією і Україною, Вірменією і Азербайджаном – показують, що можна отримати вражаючий ефект від додавання невеликої кількості технологій XXI століття силам часів холодної війни. Як один з подібних підходів – застосування росіянами безпілотників для виявлення та знищення цілей ракетними ударами. У той час як армія США розробляє безліч нових ракет, броньованих машин і літаків, переважна більшість підрозділів і далі використовуватимуть озброєння епохи Рейгана протягом наступних років. По суті, Донахо хоче організувати цю існуючу зброю в нові формування та додати безпілотні авіаційні комплекси та наземних роботів для передової розвідки.

Армія США хоче менші бригади, сильніші дивізії і багато роботів Бачення армії США майбутніх війн: безпілотники та наземні роботи просуваються попереду людей (ворожі сили знаходяться ліворуч на карті, дружні сили рухаються справа наліво)

Контрреволюція у військовій справі

Підхід Донахо суперечить давній технофілії в армії. Зокрема, протягом останніх місяців, деякі генерали в різних формах повторювали мантру програми Future Combat Systems, скасованої в 2009 році: ідею, що технологія дозволить американським військам "першими побачити, першими зрозуміти, першими діяти". Донахо оспорив цей технооптимізм у своєму виступі 5 листопада.

З нашого досвіду за останні 20 років ми знаємо, що технологічні стрибки великі, але вони не можуть дати вам цього всезнаючого погляду на світ. Це йде з кінця 1990-х, початку 2000-х, коли військові кола Сполучених Штатів охопила ідея «Революції у військовій справі», [передбачаючи], що ми знатимемо все, що матимемо таке інформаційне домінування, що будемо мати можливість діяти першими…. Сьогодні ви чуєте, як наводяться ті ж аргументи

"Будьте обережні з революціями у військовій справі", – сказав Дональд Сандо, заступник Донахо та інтелектуальна опора Форту-Беннінг протягом багатьох років. "Ми не можемо нескінченно сподіватися, що технологія полегшить війну чи зробить її менш жорстокою або менш витратною, [тому що] насправді це не так; це змінює її, а у багатьох випадках ускладнює".

Армія США хоче менші бригади, сильніші дивізії і багато роботів Скасована в 2009 році програма армійських майбутніх бойових систем (FCS) спиралася на датчики, мережі та чудову інформацію замість важкої броні

"Важливо, щоб ми використовували технології якнайкраще, як тільки можемо", – сказав Донахо. – Але ми ніколи не повинні забувати, що це солдат на землі, це екіпаж танка в ближньому бою, це та бойова машина піхоти, стикаються з ворогом... "Танки і піхота залишатимуться основним способом, яким ми нав'язуємо свою волю ворогу в ближньому бою".

"Це не означає, що ми збираємося відправити ці сили в м'ясорубку, не спробувавши спочатку кожен високотехнологічний прийом", – сказав Донахо.

"Статистичні дані про ближні бої "показують, що наші вороги зазвичай стріляють першими у 80% випадків", – каже Сандо. – Нам не подобаються ці шанси, тому ми хочемо уникнути сутички, якщо зможемо. Але якщо ми не можемо цього уникнути, ми хочемо увійти в неї за сприятливих для нас умов".

Але як? Сучасна доктрина армії передбачає "встановлення контакту з найменшим елементом" – якщо вам доведеться натрапити на ворога і вступити у ближній бій, то робіть це з найменшим передовим авангардом, надаючи час основним силам підготуватися і маневрувати, не будучи скованими. У майбутньому, за словами Донахо, метою буде встановлення першого контакту безпілотними елементами.

Доктрина "холодної війни" передбачала, що бої з ворогом відбуватимуться на так званій передовій лінії. У новій концепції, передова лінія безпілотних авіаційних систем (FLUA) пролітатиме на контрольовану ворогом територію, за якою слідуватиме передова лінія роботів (FLOR) на землі, за якою слідуватиме передова лінія (людських) військ. Безпілотні системи зачищати ворога, натраплятимуть на зустрічний вогонь та засідки, прийматимуть і отримуватимуть перші враження, а також картографуватимуть ворожу позицію для людських військ, що йдуть позаду них.

Звичайно, сьогодні армія цього зробити не може. Щоб реалізувати концепцію насправді потрібно набагато більше безпілотних систем.

Армія США хоче менші бригади, сильніші дивізії і багато роботів Армія США розробляє широкий спектр безпілотних систем, починаючи від мінібезпілотників, що працюють на долоні (Soldier Borne Sensor), до самохідних вантажівок (Leader-Follower) і танків (RCV-Heavy)

Роботи для кожного ешелону

Щоб побачити ворога, перш ті розстріляють солдата, армія хоче зробити розвідувальні безпілотники для підрозділів кожного ешелону – від літаків великої дальності до мікробезпілотників на долоні:

  • командири дивізій вже мають армійську версію Predator, MQ-1C Grey Eagle; існує також довгостроковий план його замінити новим вдосконаленим безпілотним повітряним комплексом (AUAS), але це поки що чистий PowerPoint;
  • бригади в даний час задовольняються RQ-7B Shadow, який вимагає злітно-посадкової смуги та великого допоміжного обладнання, а шум двигуна якого часто попереджає ворогів, що треба сховатися до його наближення. Програма Future Tactical UAS (FTUAS) зараз випробовує чотири можливі заміни, всі вони призначені для роботи без злітно-посадкової смуги, з мінімальною підтримкою та з набагато меншим рівнем шуму;
  • у батальйонів сьогодні немає власних розвідувальних безпілотників, тож армія розробляє офіційні вимоги до малих БСН, відомих як Long-Range Recon (LRR);
  • роти продовжуватимуть використовувати чотирикілограмовий RQ-11B Raven, який солдати запускають кидаючи у повітря рукою;
  • взводи отримають мінібезпілотник ближнього радіусу дії (Short-Range Recon, SRR). Якщо все відбудеться, як заплановано, перші SRR надійдуть до підрозділів вже у 2021 році;
  • відділення (команди) вже отримують пакет Soldier Borne Sensor (SBS), який складається з двох мікробезпілотників Black Hornet – досить малих, щоб приземлитися на долоні – плюс блок управління та зарядна станція.

Наземні роботи відстають від повітряних систем. Справді простіше запрограмувати комп’ютер на польоти порожнім повітрям, ніж маневрувати навколо скель, дерев та канав. Але армія розробляє нові безпілотні наземні машини для розвідки, бойових дій та постачання:

  • важка роботизований бойова машина (Robotic Combat Vehicle, RCV-Heavy) – це по суті безпілотний легкий танк, вагою від 20 до 30 тонн. Перші експериментальні конструкції RCV будуть випробувані в польових умовах у 2023 році;
  • Textron будує експериментальний 10-тонний RCV-Medium на базі свого міні-танка Ripsaw, тоді як Qinetiq будує семитонний RCV-Light (Контракти охоплюють лише вісім транспортних засобів для експериментів у 2022 році, а не повномасштабне виробництво). Ці менші робототехнічні бойові машини – це багатоцільові гусеничні машини, які можуть нести витратні матеріали, датчики, глушники або системи озброєння з дистанційним управлінням.
Армія США хоче менші бригади, сильніші дивізії і багато роботів БПНЗ RCV-Light
  • наступним класом є малий багатоцільовий транспортний засіб (Small Multipurpose Equipment Transport, S-MET), колісний транспортний засіб, схожий на мілітаризовану гольф-кару. General Dynamics виграла контракт на виробництво, і армія планує придбати 624 S-MET до 2024 року. Основна місія S-MET полягає в тому, щоб рухатись позаду піших військ, несучи до 1 000 фунтів логістичних вантажів, але він також може бути оснащений датчиками та навіть зброю для передової розвідки.

Армія також переробляє вантажні автомобілі з пілотованим обладнанням на самокеровані машини Leader-Follower,ставить на озброєння гусеничного робота-сапера M160 Flail та модернізує наявний парк дистанційно керованих роботів-саперів.

Армія США хоче менші бригади, сильніші дивізії і багато роботів

Читати також:КМП США позбавлять танків, частини артилерії й авіації


Використані джерела:
Breaking Defense