Міноборони майже припинило замовляти техніку РЕБ

Міноборони майже припинило замовляти техніку РЕБ

Минулого року фактично нічого у замовлення не потрапило, крім дослідно-конструкторської роботи, лише наприкінці року замовили три модернізовані станції...

Про це в інтерв'ю Оборонно-промисловому кур'єру розповів директор державного підприємства «Центральне конструкторського бюро «Протон» Олег Вотяков.

На жаль, за останній рік ситуація з державним оборонним замовленням не покращилася. Справа в тому, що основні вироби були поставлені в минулому році. Йдеться зараз про серійні станції РЕБ Р-330КВ1М і мобільний короткохвильовий радіопеленгатор «Сектор». Тоді підприємство впоралося із поставленим завданням, ми успішно переозброїли наше військо. Зараз нарощуємо роботи з модернізації виробів. До слова, всі ці вироби були розроблені за кошти підприємства.

Якщо відверто говорити про ДОЗ, то весь час було важкувато. В позаминулому році ще було нормально. У нас було замовлення на поставки станції РЕБ Р-330, та на постачання інших виробів. Цього року все було, як і у всіх. Що було заплановано ще в 2019, було замовлено. Минулого року фактично нічого у замовлення не потрапило, крім дослідно-конструкторської роботи. Ну, а в кінці року було зроблено замовлення, і ми завдяки йому здали три модернізовані машини в цьому році.

Що стосується замовлень цього року, то у нас виявляється все «перехідне». Тобто, 2020 і 2021 роки в плані ДОЗ йдуть туго. Але мушу сказати, що потреба в нашій техніці є серйозна, заявки подаються. В цьому році теж подавали, але не відомо, чому всі посилаються на відсутність асигнувань. На 2021 рік наші вироби у ДОЗ плануються, наскільки я розумію, але поки остаточно невідомо. А самі плани нас не сильно влаштовують – обсяги невеличкі. Підприємство наше готове, ми не зірвали жодного замовлення і поставляли все вчасно. Не було такого, що б ми когось підвели. А головне, що потреба в наших виробах зростає.

Нагадаємо, що ДП «ЦКБ «Протон», яке входить до складу ДК «Укроборонпром», цього року передало ЗС України партію автоматизованих станцій радіоперешкод короткохвильового радіозв’язку Р-330КВ1М. Перший серійний зразок цієї станції радіоелектронної боротьби «Протон» поставив Збройним Силам України в липні 2019 року.

ЦКБ «Протон» спеціалізується на розробленні та виготовленні засобів спеціального радіозв’язку. Це підприємство увійде до холдингу радарних систем, який планують створити в Укроборонпромі у рамках корпоратизації концерну.

«Протон» виробляє автоматизовані станції радіоперешкод короткохвильового радіозв’язку Р-330КВ1М; пристрої радіомоніторингу систем зв’язку КХ-діапазону Р-677; радіомодеми передачі даних по КХ радіоканалам, цифрові радіоприймачі КХ-діапазону К410, вузькосмугові пристрої радіомоніторингу УКХ-діапазону, панорамні пристрої радіомоніторингу УКХ-діапазону.