7 пострілів «Богдани». Чому випробування зупинили?

Богдана продовжить вогневі випробування

Ексклюзивні кадри нової української гаубиці «Богдана» калібру НАТО від Донбас Реалії. Чому випробування цієї самохідної артустановки вже майже рік заблоковані?

Всього «Богдана» встигла здійснити сім пострілів, з яких два – гідропостріли, два – холості постріли і три постріли інертними снарядами.

Про «Богдану» знову згадали після заяв представників Міноборони про плани купити чеські САУ «Дана». Навіщо «Дани» української армії? І що ж буде з українською «Богданою»?

Забігаючи наперед – виробник – КЗВВ, звинувачує Міністерство оборони, яке на нього переклало закупівлю снарядів для випробувань. Мініоборони ж, в затримках з «Богданою», звинувачує головного виконавця дослідно-конструкторської роботи, який не виконав зобов'язань на етапі попередніх випробувань. Є навіть кілька рішень судів. Зокрема рішенням Господарського суду м. Києва по справі № 910/10322/19, терміни державних випробувань перенесені на друге півріччя 2021 року.

Водночас, на Краматорському заводі кажуть, що в Міністерстві оборони пообіцяли в грудні підписати додаткову угоду, яка розблокує подальші випробування гаубиці. Після продовження дії контракту завод готовий відразу приступити до продовження попередніх випробувань.

Схоже, що допомогти зрушити справу з місця, може лише черговий скандал. Як це вийшло із закупівлею комплесів «Нептун» та ракет «Вільха», хоча... може і не вийшло – наразі по ним маємо лише обіцянки.