ВМСУ погодились на норвезькі ракети на британських катерах та просять зробити два тральщиками

ARES 150 FAMB FAC

У понеділок командувач ВМСУ обговорив актуальні питання співпраці з аташе з питань оборони при посольстві Великобританії в Україні комодором Королівських ВМС Тімом Вудсом, зокрема питання отримання нових зразків озброєння.

Одеське видання «Думская» з'ясувало подробиці цієї зустрічі.

Джерело в Міністерстві оборони розповіло, що розмова з британським аташе стосувався будівництва ракетних катерів для України за рахунок кредиту, наданого Сполученим Королівством. За даними видання, командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неіжпапа дав попередню згоду на оснащення катерів норвезькими протикорабельними ракетами Naval Strike Missile (NSM), що фігурували в первинному проекті, і висловив бажання посилити артилерійське озброєння катерів за рахунок установки гармат більшого калібру.

Раніше командування ВМСУ наполягало на тому, щоб озброїти катери морської версією вітчизняного ракетного комплексу «Нептун», яка наразі лише починає розроблятися.

Зміна артилерійської складової позначиться на вартості і центруванні катерів, але британці пообіцяли зробити відповідні розрахунки, щоб зрозуміти всі ризики такого рішення.

Крім того, за словами співрозмовника видання «Думская», контр-адмірал Неіжпапа висловив бажання будувати на британських і українських верфях не вісім ракетних катерів, а шість. Ще дві одиниці, на його думку, повинні стати тральщиками, які необхідні ВМСУ.

Також видання супроводило публікацію попереднім ескізом ракетного катера для ВМСУ.

Які насправді катери пропонують Україні британці? Попередній ескіз ракетного катера для ВМСУ

Зауважимо, що зображення показане одеським виданням як попередній ескіз ракетного катера для ВМСУ, відповідає проєкту ARES 150 FAMB FAC, що пропонується турецькою компанією ARES Shipyard, та розроблений на основі британського проєкту NG957.

Ще фото цього проєкту з сайту турецької компанії:

Ares 150 FAMB Ares 150 FAMB

Нагадаємо, що Надзвичайна і повноважна послиня Сполученого Королівства в Україні Мелінда Сіммонс, в інтерв'ю Українському тижню, повідомила, що Велика Британія чекає від України фіналізації технічних характеристик запропонованих кораблів.

«Це питання мало бути метою окремого візиту міністра оборони України Андрія Тарана. Але друга хвиля коронавірусної хвороби значно все ускладнила. Однак обидві сторони знають, що робити», – зазначила пані Мелінда Сіммонс.

Читати також:Які насправді катери пропонують Україні британці?