Які насправді катери пропонують Україні британці?

Які насправді катери пропонують Україні британці?

Поки деякі представники суднобудівної галузі та ЗМІ розповідають який «поганий» проєкт ракетних катерів нам пропонують британці, іноді видаючи за нього старі проєкти 80х років, Український мілітарний портал розбирався, що ж насправді пропонують Україні.

В якості прологу наводиться коментар колишнього головного конструктора Дослідно-проектного центру кораблебудування (ДПЦК) Сергія Кривка в обговоренні матеріалу «Надо брать! Британия предлагает Украине строить ударные корабли, но руководство страны колеблется» від видання «Думская» у профільній FB-групі «Комітет відновлення і розвитку ВМС України».

опис фото

До речі згодом на одеському сайті «Думская» вийшов критичний матеріал щодо британського проєкту де катери порівнювали із яхтами з домальованими ракетами. Також багато ЗМІ з подачи інформагенції АрміяInform, написали, що Україні пропонують катери класу Barzan (Vita).

Що ж насправді пропонують Україні?

Редакція Українського мілітарного портала вивчила портфоліо британської компанії BMT, чий проєкт запропонувало Сполучене Королівство. На сайті BMT вони знайшли доволі великий обсяг військових замовлень, серед яких проєктування експерементального швидкісного корабля Sea Fighter (FSF-1) для ВМС США, котрий будувала компанія Nichols Brothers:

Які насправді катери пропонують Україні британці? Посадка гелікоптера на Sea Fighter Фото: ВМФ США

Також відомо, що BMT проводить промислові дослідження з метою вдосконалення дослідного судна T-AGOS(X) створеного як перспективне судно забезпечення ВМФ США. Канадський підрозділ компанії брав участь у проєктуванні арктичних патрульних кораблів за програмою AOPS (Arctic Offshore Patrol Ship), про які детально ми писали тут .

Для Королівського військово-морського флоту Австралії компанія BMT надала широкий спектр основних інженерних послуг і була включена в проєкт по модернізації придбаного у Великої Британії майбутнього десантного корабля HMAS Choules (L100).

Серед проєктів компанії перспективний мінний тральщик Venari-85, в концепції якого закладено використання різного виду безпілотних платформ: підводних, надводних та повітряних, що дозволить йому ефективно виявляти та знищувати морські міни на значних відстанях.

Куди більша номенклатура проєктів серед цивільних суден, а водотоннажність від катерів до контейнеровозів, як наприклад 217 метровий побудований у Китаї. Тобто досвіду у проєктуванні, та після супроводження реалізації концепції, а також модернізації різних типів кораблів у цієї компанії достатньо і слова «окрім напівспортивних патрульних катерів для Сходу та Африки нічого не проєктувала» пана Сергія Кривка є м’яко кажучи неправдивими.

Але повернемось до ракетних катерів, які компанія запропонувала для будівництва в інтересах Військово-Морських Сил ЗС України.

Було озвучено, що ракетний катер запропонований Україні має довжину 50 м, водотоннажність близько 400 т і швидкість 45 вузлів. У вільному доступі подібних проєктів компанії BMT немає (що не дивно, якщо згадати інформацію, що цей проєкт ще не будувався для жодної країни).

Найбільше відповідає цим параметрам проєкт NG957 по патрульному катеру довжиною 48 метрів та максимальною швидкістю більше 35 вузлів. Ці катери вже будувались у Туреччині для Катару на суднобудівному підприємстві ARES як Ares 150 Hercules.

Які насправді катери пропонують Україні британці?

Ймовірно проєкт запропонований для ВМСУ розроблений на основі саме NG957.

Що ж до турецької компанії, то вона на базі британського проєкту пропонує одразу декілька варіантів патрульного катеру: для тактичного патрулювання, з можливістю приймання легких гелікоптерів, та швидкісний ударний катер з 8 легкими протикорабельними ракетами:

Які насправді катери пропонують Україні британці? Які насправді катери пропонують Україні британці?

У мережі також є зображення з перпендикулярним розташуванням пускових установок протикорабельних ракет на проєкті Ares 110 FAMB:

Які насправді катери пропонують Україні британці?

Тобто можна концептуально оцінити, який ракетний катер пропонується ВМС ЗС України на противагу різним проєктам представленими приватним «Заводом «Кузня на Рибальському» (640-тонний катер «Веспа») та державним ДПЦК з Миколаєва, яке тепер пропонує вже не варіації проєкту «Лань», а 60-метровий, 445-тонний катер «Гроза», що є глибокою модернізацією радянських ракетних катерів проєкту 1241 «Молния».

катер Веспа Макет ракетного катера «Веспа»

Як і «Веспа», «Гроза» поки існує лише у вигляді картинок та макетів.

катер Гроза Проєкт катера «Гроза»

Нагадаємо, що Лондон пропонує Україні 8 кораблів озброєних протикорабельними ракетами, які будуватимуться за рахунок кредитних британських коштів, що виділяються на 10 років. Проєкт передбачає локалізацію будівництва в Україні (перші 2 збудують у Великобританії).

Меморандум про наміри між Міністерствами оборони України і Сполученого Королівства щодо співробітництва з розвитку та підвищення спроможностей ВМС України підписано у ході візиту Президента України до Лондона. Документ передбачає залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.