Ціна «Дан» для України на 60% більша ніж для інших країн

Автор: Михайло Забродський
Ціна на Дан для України зросла з 812 тисяч до 1,29 млн євро

Два роки тому, у 2018-му, чеська компанія Excalibur Army пропонувала ці САУ за 812 тис.євро. Кілька країн купили певну кількість. І тут з’являється перспектива українського контракту...

Вітаю, шановні друзі!

Життя саме продовжує пропонувати теми для обговорення. І знову однією із важливих є питання закупівлі САУ «Дана-М2». Одразу зазначу для фахівців із вимірювання довжини ствола в калібрах і експертів із рівня підготовки курсантів-артилерістів радянського розливу – мова сьогодні не про технічні переваги чеської САУ і не про артилерію, як рід військ взагалі. Сьогоднішня тема – ознаки банальної корупції під час намагань заполучити такий смачний чеський контракт.

Михайло Забродський
Михайло Забродський

Минулого тижня ми чимало говорили про фактичний зрив програми розвитку вітчизняної артилерії. Всім добре відомо про те, як з незрозумілих причин усі кошти, виділені на закупівлю артсистем планувалося направити на сумнівний контракт із закупівлі «Дана-М2» за ціною 1,29 мільйона євро за одиницю.

Саме в ціні і криється сама цікава родзинка цієї проблемної угоди. Ще два роки назад, у 2018-му, чеська збройна компанія Excalibur Army пропонувала ці САУ за 812 тисяч євро! Судячи з усього торгівля йшла не дуже. Декілька країн закупили певну кількість одиниць. І, о диво! З’являється перспектива українського контракту на 26 одиниць. І ціна САУ, яка найбільш успішно за останні роки продається саме на пострадянському просторі (грає роль калібр !), злітає в півтора рази!

Нижче наведений документ – комерційна пропозиція чеської компанії від 2018 року. Нехай нікого не бентежить найменування «Дана М1-М», мова йде саме про «Дана М2», той же самий зразок. Але експортувалася до інших країн всі ці роки саме "Дана М1-М" і лише вона теоретично може бути закуплена відповідно до 345 Постанови Кабміну України.

Ціна на Дан для України зросла з 812 тисяч до 1,29 млн євро

Що це може означати? А не народилася «Дана М2» саме під перспективу контракту з Україною, з метою хоч як би пояснити зростання ціни в 1,5 рази? І які ще питання можуть виникнути під час детального розгляду цієї оборудки?...

Читати також:Укрспецекспорт ще в 2018 році підписав контракт на 66 «Дан»

Михайло Забродський

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.