Укрспецекспорт ще в 2018 році підписав контракт на 66 «Дан»

Автор: Олексій Махно
Укрспецекспорт ще в 2018 році підписав контракт на 66 САУ Dana

Контракт з чеською фірмою Excalibur Army на постачання 66 самохідних артилерійських систем «ДАНА М2» компанією «Укрспецекспорт» був укладений ще в листопаді 2018 року.

Про те, що ДК «Укрспецекспорт» спільно з представниками Збройних Сил України опрацьовував питання постачання САУ «ДАНА М2» виробництва Excalibur Army spol. починаючи з 2018 року, вчора, 24 листопада, повідомила інформагенція Міністерства оборони «АрміяInform», але майже відразу цю публікацію було видалено, як іноді буває в цій агенції.

Проте при бажані публікацію досі можна прочитати у кеші Google.

Укрспецекспорт ще в 2018 році підписав контракт на 66 САУ Dana

Повідомлялось, що за результатами аналізу та порівняння наявних зразків артилерійських систем подібного типу та відповідності сучасним технічним вимогам фахівцями Міністерства оборони України та Генерального штабу, САУ «ДАНА М2» була визнана однією з найкращих.

Також йшлося, що в листопаді 2018 року ДК «Укрспецекспорт» було укладено імпортний контракт з чеською фірмою Excalibur Army, яка входить до міжнародного консорціуму CzechSlovak Group, на постачання 66 одиниць цих САУ. Станом на сьогодні замовник – Міністерство оборони України, зменшило кількість запланованих до закупівлі САУ до 26 одиниць. Попри це, за домовленістю з Виробником їх ціна залишається незмінною.

Зазначалось, що «ДАНА М2» є останньою модифікацією 152-мм самохідної гаубиці vz.77 DANA, що виробляється чеською фірмою Excalibur Army з 2017 року та характеризується високою мобільністю та прохідністю, швидкістю приведення у бойове положення, високою точністю стрільби. Під час стрільб можуть бути використані спеціальні далекобійні постріли та боєприпаси, наявні в Збройних Силах України. Окремо наголошувалось – контракт передбачає поставку систем нового виробництва, які не були у використанні.

Розпочалось виробництво САУ Дана М2 для України Збирання САУ «Дана М2» на замовлення України. Фото: Укрспецекспорт

«Це і є задача ДК «Укрспецекспорт» перевірити та забезпечити дотримання постачальником контрактних зобов’язань і здійснити поставку в стислі терміни», – наводились слова Генерального директора ДК «Укрспецекспорт» Вадим Ноздря.

Військові журналісти у своїй публікації також звернули увагу, що в порівнянні з наявними аналогами у ЗСУ самохідна гаубиця «ДАНА М2» має збільшену майже в півтора рази дальність стрільби звичайними та реактивними снарядами, збільшену швидкострільність (5 пострілів на хвилину), обладнана автоматизованою системою заряджання, має кращі показники мобільності та значно більший «возимий» боєкомплект (40 пострілів). Швидкість руху САУ до 80 км на годину. Екіпаж САУ знаходиться у броньованій кабіні.

Укрспецекспорт ще в 2018 році підписав контракт на 66 САУ Dana

Зазначається, що САУ «ДАНА М2» оснащена сучасною автоматизованою системою керування вогнем, що дозволяє легко інтегрувати її до комплексної розвідувально-ударної системи армії, крім того вона максимально наближена до вітчизняної системи логістичного забезпечення Збройних Сил України. В перспективі наявна можливість технологічної заміни 152 мм ствола гармати на 155 мм калібр, який є стандартним калібром НАТО. Чеська сторона також позитивно ставиться до передачі технології і майбутнього розміщення виробництва на території України.

Нагадаємо, що про те, що Україна планує закупити за кордоном артилерійські системи, у листопаді 2018 року офіційно повідомляв тодішній міністр оборони України Степан Полторак (але не називав які саме), про що писали Ukrainian Military Pages:

З першого дня агресії Росії проти України ми звернулися до всіх наших партнерів з проханням надати нам можливість не те, що отримати як допомогу, а навіть закупити, оснащення, озброєння... Після отримання Javelin цей процес став більш продуктивним, і в нас ведуться зараз перемовини... з багатьма країнами на предмет можливого постачання не тільки бойових безпілотних літальних апаратів, а іншого озброєння, оснащення, в тому числі артилерійських систем. Ця робота проводиться коли вона буде завершена, ви отримаєте таку інформацію

Щодо вітчизняної розробки 155-мм САУ «Богдана», на фоні інформації про закупівлю іноземних артсистем, то міністр зауважив, що «Богдану», яка проходить випробування, треба ще ввести у дію, і вона не закриває всю лінійку артилерії яка потрібна нашим підрозділам.

Також нагадаємо, що вчора Укрспецекспорт у Facebook оприлюднив фото з чеського заводу де розпочалось виробництво 152-мм САУ «Дана М2» на замовлення України, проте також за годину видалив це повідомлення. Але фото вже були поширені різними ЗМІ.

Розпочалось виробництво САУ Дана М2 для України

Раніше повідомлялось, що питання реалізації угоди вже не одноразово відхилялось профільним Комітетом Верховної Ради. Також члени комітету висловилися категорично проти закупівлі й цього року. А заступник голови комітету, народний депутат, Михайло Забродський назвав угоду авантюрою і приводом освоїти гроші.

Зокрема 12 листопада цю інформацію для Ukrainian Military Pages прокоментував голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Ігор Копитін:

Насправді, на засіданні комітету заступник міністра оборони Олександр Миронюк повідомив про намір Міністерства оборони закупити значну кількість самохідних гаубиць «Дана» М2, які зняті з озброєння в Чехії. Ціни закупівлі не просто високі – завищені.

Викликає подив, що Міноборони знову повертається до цього проекту, який вже не раз був відхилений. Протягом року зірвано фінансування з цілої низки оборонних програм, власних перспективних розроблень українських інженерів, сучасних та потрібних армії. Як відомо, Міністерство уклало контракти лише на 40% запланованого бюджету на оборону.

Проте замість того, щоб налагодити роботу, намагатися врятувати ДОЗ-2020 та робити необхідні кроки для ДОЗ-2021, Міноборони намагається невитрачений залишок коштів держоборонзамовлення знову витратити на «Дану», ефективність якої викликає сумніви. Ця пропозиція зустріла різку критику низки народних депутатів – членів комітету. Я також категорично проти цього проекту, впевнений, що Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки це рішення Міноборони не підтримає.

Читати також:Міноборони: зауваження депутатів почуто, критику враховано