Міноборони придбало литовські радіоелектронні рушниці

Міноборони придбало в Литви радіоелектронні рушниці

Міністерство оборони України придбало в Литовській Республіці партію радіоелектронних рушниць для боротьби з ворожими БПЛА.

Про це в інтерв'ю Обозревателю розповів головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

– Ви анонсували, що незабаром на передовій у наших воїнів будуть радіоелектронні рушниці іноземного виробництва для боротьби з ворожими БПЛА. Коли це відбудеться? Що ще надійде на озброєння ЗСУ наступного року?

– Армія ще не отримала те, чого вона очікувала у 2020 році. Я справді неодноразово говорив, що в кінці року ми повинні отримати електронні рушниці для боротьби з безпілотними комплексами. Рік уже закінчується й рушниці вже не приїдуть.

– Чому?

– Це питання не до мене, тому що забезпеченням армії, усіма цими процесами займається Міністерство оборони, але є важливий момент. Цього року МОУ вперше вийшло на закупівлю не за якимись там "схемами", а через відкритий натівський майданчик. Тобто безпосередньо, не через наших спецекспортерів. Я не проти них, але все повинно бути відкрито, прозоро і швидко.

Оскільки така закупівля відбулася вперше, то довелося подолати безліч бюрократичних питань – це оформлення відповідних дозволів, документів, усього іншого. Я впевнений, що наступного року все буде набагато швидше.

– У кого ми закуповуємо електронні рушниці?

– У Литви. Договір укладено, оплата пройшла, і думаю, що через кілька місяців ми все отримаємо.

Півтора року тому, коли я прийшов на посаду, якраз зустрівся з одним своїм бойовим побратимом. Коли ми воювали в 2014 році, він був не в Збройних силах, а в добровольчому батальйоні.

І ось він із такою електронною рушницею проти безпілотників бігає по передку і працює. Допомагає нашим хлопцям, коли на них летить уся ця нечисть. Там усі в захваті. Що, як, дальність – розговорилися. Він: ось, дають литовці, а ми працюємо. Збільшити дальність можуть? Можуть. Дав зворотний зв'язок. Усе те, що нам диктувала війна, що потрібно змінити, усе моментально змінювалося. І коли ми вийшли з потрібними нам характеристиками, то виграли ті, хто це нам забезпечив. Усе прозоро. Але перед цим ми додатково випробували рушниці в зоні бойових дій.