Головний конструктор Заводу «Маяк» розповів подробиці про гвинтівку «Володар Обрію» та новий набій

Маяк розповів подробиці про гвинтівку Володар Обрію та новий набій

Нещодавно Завод «Маяк» сколихнув інформпростір повідомленням про розробку нової спайперської гвинтівки високої потужності «Володар Обрію». Звичайно це викликало чимало запитань, які неможливо було лишити без відповідей.

Вичерпну довідку про новинку надав головний конструктор підприємства Олександр Гордєєв:

«Володар Обрію» (Horizon's Lord) – це спеціально спроектований, створений та випробуваний комплекс, що складається із гвинтівки та спеціально розробленого високоточного далекобійного набою 12,7х114"HL". В основу комплексу лягла ідея використати кулю .510" калібру (12,95 мм) в гільзі від набою 14,5х114.

Мультикаліберна гвинтівка «Володар Обрію» та патрон 12,7х114"НL" розроблені за участі провідних снайперів України, інженерів компанії «Володар Обрію», заводу «Маяк», іноземних компаній Bartlein Barrels Inc. (USA) та АRC Ballistics (UK).

Річ у тому, що у світі є декілька виробників високоточних стволів .510" калібру та набагато більше виробників високоточних куль .510" калібру. Також за останні роки провідні компанії Alliant, Vihtavuori, Hodgdon та інші випустили цілу гамму нових видів «повільних» гвинтівочних порохів. Все це і було дуже вдало об'єднано в комплексі «Володар Обрію».

Перед початком проектних робіт було виконано величезний обсяг робіт із вивчення існуючих у світі великокаліберних антиматеріальних чи високоточних гвинтівок та боєприпасів до них. Це дало відповіді на два питання:

1). У світі існує невелика кількість досить добре працюючих великокаліберних антиматеріальних гвинтівок, що використовують військові патрони 14,5х114; 12,7х108 та 12,7х99 NATO. Перші два калібри не можуть претендувати на роль високоточних, тому що жодна компанія у світі не випускає відповідного високоточного боєприпасу. Саме через це гвинтівки в цих калібрах не можуть бути снайперськими.

2). У світі є досить значна кількість далекобійних високоточних гвинтівок, де використовуються патрони калібрів .408" (.375") СТ, .416 Barrett, тощо. Ці калібри є високоточними «велдкетами» патрона 12,7х99 NATO (.50 BMG). Наявність високоточних матчевих куль в цих калібрах, відповідної якості високоточних матчевих стволів та сучасних відповідних видів пороху, дають можливість прогнозовано і стабільно стріляти на дистанції понад 2,5 км із кучністю близько 1 MOA. Цього достатньо для ураження снайперів чи інших невеликих об'єктів противника. Але для таких боєприпасів немає куль спеціального призначення: бронебійних, запалювальних тощо. Використання таких гвинтівок також як антиматеріальних неможливе.

Цю проблему певною мірою вирішує патрон 12,7х99 NATO за рахунок наявності високоякісних стволів, матчевих та бронебійно-запалювальних патронів. Але гвинтівки в цьому калібрі здатні ефективно працювати на дистанціях до 2000 м.

Тому і виникла ідея об'єднати високоточність та антиматеріальні можливості в новому набої 12,7х114"HL".

Деякі ТТХ нового патрона 12,7х114"HL":

  • куля матчева Solid, 750 gr;
  • балістичний коефіцієнт 1.18 (на швидкості 1050 м/с);
  • початкова швидкість 1050 м/с при довжині ствола 1000 мм.

Які переваги у порівнянні із патроном 14,5х114 вдалося отримати?

  1. Зменшення довжини ствола до 1000 мм при початковій швидкості понад 1000 м/с.
  2. Зменшення імпульсу віддачі гвинтівки до 30%.
  3. Значне покращення (до 40%) настильності та бронебійності на всіх дистанціях стрільби.
  4. Використання високоякісних матчевих стволів, куль та сучасних видів гвинтівочних порохів провідних американських компаній дало змогу досягти стабільної кучності менше 1 МОА.
  5. Суттєве зменшення імпульсу віддачі та відносно коротка довжина ствола дозволили зменшити масу «голої» гвинтівки до 15 кг.

За сукупністю бойових характеристик патрон 12,7х114"HL" без перебільшення можемо вважати найпотужнішим снайперсько- антиматеріальним патроном сучасності, масове використання якого можливе вже зараз на будь-якій 14,5 мм гвинтівці чи в кулеметах КПВ шляхом простої заміни ствола.

На фото: Набої 12,7х114"HL", споряджені кулями однаковою масою 750gr: Б32 та Hornady A-Max 750 gr. Ліворуч – антиматеріальний набій, праворуч – високоточний, снайперський.

Набої 12,7х114 HL

Тепер повернемось до гвинтівки.

Які завдання стояли перед розробниками?

  1. Маса гвинтівки не повинна перевищувати 15 кг.
  2. Конструкція затворної групи мала бути такою щоб максимально зменшити можливість потрапляння землі, піску чи іншого бруду в патронник під час інтенсивного бою.
  3. Габарити гвинтівки щі складеним прикладом повинні бути не більше 1,6 м, що дозволить транспортування її в салоні легкового автомобіля та мати можливість одному снайперу із гвинтівкою та боєкомплектом до неї безперешкодно пересуватись по вузьких траншеях, бліндажах, дзотах чи серед руїн зруйнованих будинків.
  4. Конструкція гвинтівки має передбачати швидку заміну ствола та затворної личинки під наявний в підрозділі чи країні-експлуатанті калібр. Гвинтівка доступна в калібрах: .416Barrett; .470Steyr; 12,7x99NATO; 12,7x108; 12,7x114"HL"; 14,5x114 та 23х115мм. Останній калібр це малокаліберний снаряд, застосування якого перетворює гвинтівку в малокаліберну гармату.

Все що потрібно для переходу на інший калібр, це замінити ствол та бойову личинку. Для калібрів 14,5х114 та 23х115 в підпружинений приклад встановити гідрокомпенсатор віддачі, який не потрібний під час використання менш потужних калібрів.

Гвинтівка «Володар Обрію» та патрон 12,7х114"НL" запатентовані, отримано відповідні державні та міжнародні патенти.

Читати також:«Маяк» показав дослідний зразок гвинтівки «Нічний Хижак»