Теробороною мають керувати не військові, а цивільні – Кривонос

Теробороною мають керувати не військові а цивільні – Кривонос

Тероборона – це не військово-цивільна компонента безпеки держави, а цивільно-військова, тобто така, де керують цивільні. Ми створюємо тероборону для оборони держави, а не для військових. Це головне.

Заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос розповів про один з законопроєктів що стосується територіальної оборони (ТрО). Зазначимо відразу, що цей проєкт не єдиний, і наприклад Командування територіальної оборони КСВ ЗСУ має інше бачення.

За «законом Кривноноса» у кожній області планується створити ситуаційний штаб – центр моніторингу ситуації в мирний час. Адже тероборона опікується не лише військовими діями, а й боротьбою з пожежами, з коронавірусом, техногенними катастрофами.

Для керівництва теробороною пропонується ввести посаду заступника голови обласної державної адміністрації, якого призначають на 5 років, і який займатиметься виключно питаннями територіальної оборони. Саме він, а не військові, керуватиме процесом як начальник штабу тероборони області.

Адже крім військових, ще є Національна гвардія, Нацполіція, прикордонники в прикордонних областях і величезна кількість цивільних, залучених до подолання катастроф.

Відповідно до цього законопроєкту, бюджет на тероборону становитиме 3 % бюджету Міноборони (якщо наприклад бюджет 115 мільярдів грн, то йдеться про 3 мільярди грн) і ще 3 % надходжень з місцевих бюджетів на розбудову власної тероборони.

«На першому етапі планується підготувати 80 тисяч «озброєних і навчених людей», на другому – 160, а на завершальному – 400 тисяч. Така сила відбиває будь-яке бажання в будь-якої армії нападати на нашу країну», – зазначає Сергій Кривонос.

Зазначимо, що законопроєкт передбачає зміну структури існуючих військ територіальної оборони ЗС України, які наразі представлені 25-ю бригадами шестибатальйонного складу. У цій версії закону на місцях будуть формуватися загони територіальної оборони та безпеки громад, що потім об'єднуватимуться у бригади.

Згідно з цим законопроєктом у військах територіальної оборони створюється можливість проходження строкової військової служби, а також передбачена участь громадських об’єднань. Більше деталей про проєкт за цим посиланням.

Читати також:Війська тероборони у 10 разів дешевші за регулярні


Увага! У даній публікації наведений текст (або його фрагменти) проєкту закону, якій ще буде розглядатися Верховною Радою за встановленою процедурою, під час якої текст законопроєкту може змінюватись. Крім того, проєкт закону може бути відхилений у процесі розгляду.