У Києві створять Центр підготовки і передового досвіду сержантського складу Збройних Сил України

В ЗСУ створять Центр підготовки і передового досвіду сержантського складу

Своєрідна «академія» для сержантів, поряд з полковниками та генералами, готуватиме сержантів на ключові посади вищих щаблів сержантського корпусу Збройних Сил України.

Спочатку, наступного року, при Національному університеті оборони України (НУОУ) планується створити новий штатний навчальний підрозділ – Курс лідерства сержантського складу.

А у перспективі він вже розшириться до Центру підготовки та передового досвіду сержантського складу. Розповів кореспонденту АрміяInform головний старшина ЗСУ − начальник Управління по роботі з сержантським складом ЗС України старший прапорщик Олександр Косинський.

За словами головного старшини ЗСУ курс лідерства матиме два основних завдання.

Перше – проведення сержантських курсів лідерства підвищеного і вищого рівнів, курсів підвищення кваліфікації сержантів вищого рівня, семінарів та конференцій.

До другого завдання входитиме: вивчення й узагальнення передового досвіду з підготовки сержантів; розробка (вдосконалення) навчальних програм і кваліфікаційних стандартів курсів підготовки сержантського складу в межах системи багаторівневого вишколу, навчально-методичних матеріалів для них; контроль якості навчання й дотримання стандартів підготовки у військових коледжах та центрах підготовки сержантського складу.

— Власне, Курс буде аналогом Центру підготовки та передового досвіду сержантського складу (NCO Centre of Excellence. – Ред.), в який він розшириться у перспективі. Це дозволить забезпечити впровадження сучасних методик підготовки сержантів у курси професійної військової освіти та підготовки сержантського складу ЗСУ, забезпечити єдиний підхід і стандарти у різних навчальних інституціях, – зауважив Олександр Косинський.

Він додав: з часом, якщо не контролювати, як проводять курси в різних навчальних закладах та центрах, вони можуть почати працювати по-різному, хоча програма буде єдиною. Це призведе до різниці у вишколі сержантів (старшин) за одними й тими ж дисциплінами навчання. Тобто, по-різному підготовлені сержанти на певному рівні не зможуть комунікувати та налагоджувати ефективну службову взаємодію.

— Це перший крок на шляху створення найвищої навчальної інституції сержантського складу. Він зі свого боку є завершальним етапом побудови сучасної системи багаторівневої підготовки сержантів. Нам дуже важливо, що цей Курс створять саме у Національному університеті оборони – найвищому навчальному закладі для офіцерського складу, який проводить курси на рівні L-3 та L-4 для полковників і генералів. Це значне досягнення, кілька років тому про це мріяти годі було. Навчальна матеріально-технічна база й умови НУОУ дають дуже гарні можливості для якісної підготовки сержантів на ключові посади сержантського корпусу. Маю обгрунтовану надію, що наступного року цей Курс створимо, – наголосив старший прапорщик Олександр Косинський.