Міноборони виплатить 19 млн гривень компенсації за невикористану відпустку звільненим військовим - учасникам бойових дій

Міноборони виплатить 19 млн гривень компенсації

Кабінет Міністрів України затвердив перерозподіл понад 19 млн гривень у бюджеті Міноборони на 2020 рік, які мають направити на виплату грошової компенсації за невикористану відпустку звільненим військовослужбовцям - учасникам бойових дій.

Відповідне рішення Уряд ухвалив на своєму засіданні 23 грудня.

«Внаслідок запровадження карантинних обмежень за рахунок впровадження самоізоляції державних службовців, які контактували з хворими і знаходились у відпустках без збереження заробітної плати та у зв’язку з їх тимчасовою непрацездатністю, перебуванням на посадах державних службовців осіб з інвалідністю, а також у зв’язку з неукомплектованістю посад військовослужбовців до штатної чисельності, вивільнився фінансовий ресурс в сумі 19 110, 9 тис. грн. Разом з тим, виник дефіцит коштів на виплату грошової компенсації за невикористану відпустку звільненим військовослужбовцям-учасникам бойових дій. Враховуючи пріоритетність заходів держави щодо належного соціального захисту військовослужбовців ЗСУ, покриття частини дефіциту фонду грошового забезпечення можливо здійснити шляхом міжпрограмного перерозподілу видатків», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту розпорядження.

Документ був погоджений без зауважень з Мінфіном та Мінекономіки.

Нагадаємо, що після рішення Верховного Суду від 16 травня 2019 року у справі № 620/4218/18, військовим, які звільняються зі служби, почали виплачувати грошову компенсацію за невикористані додаткові відпустки, що належать учасникам бойових дій, проте надання їх заборонено в особливий період, шо триває з 2014 року й до сьогодні.

Водночас військовослужбовцям, які продовжують служити компенсація не виплачується.

Наразі у Верховні Раді зареєстровано і вже прийнято у першому читанні законопроєкт №2343 від 29.10.2019 який передбачає повернення військовим відпусток, надання яких було припинено з 2014 року у зв'язку з дією в країні особливого періоду, зокрема йдеться про додаткові 14-денні відпустки учасникам бойових дій та відпустки по навчанню.