Зеленський подасть свій проєкт закону про територіальну оборону на противагу проєкту «Кривоноса»

про територіальну оборону

Президент України Володимир Зеленський до кінця грудня внесе на розгляд Верховної Ради свій законопроєкт про територіальну оборону, який, як повідомляється, врахував усі наявні загрози та найкращі пропозиції альтернативних проєктів.

Про це заявив перший заступник секретаря РНБО Михайло Коваль під час пресконференції на тему: «Територіальна оборона України. Поточний стан і перспективи розвитку».

Коваль повідомив, що міжвідомча робоча група, яку він очолює, розробила два законопроєкти щодо розвитку системи тероборони, у яких враховано сучасні виклики і загрози. Обидва направлено до Офісу Президента України. За словами Коваля, президент у визначений ним термін – до 29 грудня ц.р. – внесе на розгляд Верховної Ради один з цих проєктів.

«Президентом визначено термін до 29 грудня 2020 року – проєкти законів повинні бути подані в Верховну Раду України. У нашу міжвідомчу робочу групу увійшли фахівці всіх структур, які добротно попрацювали, і фактично ми два проєкти альтернативних винесли і два тижні тому представили Президенту – верховному головнокомандувачу на тій нараді установчій, яку він проводив. Він нас заслухав, зробив деякі зауваження, які ми вже на даний час усунули, і ці законопроєкти зараз знаходяться вже в Офісі Президента України, опрацьовуються і будуть у встановленому порядку направлені до Верховної Ради для обговорення», – повідомив Коваль

Командувач територіальної оборони Командування Сухопутних військ ЗС України генерал-майор Анатолій Баргилевич зазначив, що під час підготовки проєкту врахували досвід побудови тероборони в Латвії, Литві, Естонії, Польщі, США, а також власний досвід 2014 року.

За словами члена Ради волонтерів при Міноборони та радника командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Дениса Поданчука, розглядаються два підходи, зокрема – залишити тероборону у складі Сухопутних військ чи зробити її окремим родом військ. Крім того, до завдань тероборони пропонується додати й нові (ведення кіберборотьби із загрозами інформаційного характеру і виконання завдань на окупованій території).

Нагадаємо, що 16 грудня у Верховній Раді було зареєстровано ще один (третій за кількістю) проєкт Закону про територіальну оборону України, ініціатор якого народний депутат від партії «Голос» Андрій Шараськін. До групи авторів входить генерал-майор Сергій Кривонос. Проєкт передбачає відокремлення Військ тероборони від ЗСУ в окрему структуру та окреме фінансування. Раніше ми публікували детальний аналіз цього проєкту.

Окремою дискусійною проблемою, заявили учасники пресконференції, наразі залишається питання зберігання членами тероборони зброї вдома.

«Щодо, наприклад, зберігання зброї вдома… Ми пропонуємо, щоби просто так зброю все ж таки члени бойових підрозділів добровольчих загонів територіальних громад вдома не зберігали. Але вони можуть отримати таку можливість, у нас (в законопроєкті – ред.) це звучить наступним чином: «Для виконання визначених законодавством завдань територіальної оборони членам бойових підрозділів добровольчих загонів територіальних громад у тій місцевості, де введено план територіальної оборони, за окремими рішеннями головнокомандувача ЗСУ може надаватись право на зберігання індивідуальної зброї та боєприпасів до неї у місцях проживання», – повідомив Поданчук.

Він також розповів про відбір кадрів до добровольчих загонів та поінформував, що членами бойових підрозділів добровольчих загонів тергромад будуть добровольці, які пройшли військову службу у ЗСУ або в інших складових сектору безпеки та оборони, пройшли професійний та психологічний відбір, підписали контракт резервіста територіального резерву, пройшли відповідну підготовку і мають теоретичні та практичні навички для виконання завдань.

За словами Поданчука, ініціатива створення загонів тероборони може бути виявлена будь-якою територіальною громадою, але кількість добровольчих загонів тергромад та кількість їх підрозділів визначає Командування територіальної оборони за погодженням з Командуванням Сил спеціальних операцій і керівництвом територіальних громад, і затверджує головнокомандувач ЗСУ з урахуванням адміністративно-територіального устрою.

Радник Офісу Президента України Олексій Арестович відзначив, що альтернативний законопроєкт про тероборону, поданий народним депутатом Андрієм Шараскіним, має декілька болючих ключових питань, які викликають багато дискусій. Зокрема йдеться про зберігання зброї вдома, порядок підпорядкування та порядок фінансування тероборони тощо. На думку Арестовича, депутатський законопроєкт містить в собі високі ризики сепаратизму.

Арестович наголошує, що що президентський законопроєкт не передбачає радикальних змін у системі тероборони: «Дуже багато було зроблено до цього часу. Система територіальної оборони в Україні є й вона працює. А прийняття цього закону – наступний етап розвитку».

Нагадаємо, що чинна система – це війська тероборони мобілізаційного типу в складі Сухопутних військ. Нагадаємо, що раніше Сергій Кривонос критикуючі цю систему заявив, що «територіальної оборони в Україні немає – є народне ополчення зразка 1941-го».


Використані джерела: Укрінформ