Що очікує територіальну оборону – проєкт закону

Що очікує територіальну оборону – проєкт закону

Як відомо, 16 грудня, у Верховній Раді України було зареєстровано проєкт Закону про територіальну оборону України (№4504), сьогодні ми розберемо, які зміни він передбачає.

Закон, у разі його ухвалення, визначатиме мету, завдання, засади побудови та організації підготовки та ведення територіальної оборони (ТрО) України, повноваження суб’єктів тероборони, інших складових сил безпеки і оборони держави у сфері ТрО а також участь у ТрО громадян та акредитованих громадських об’єднань.

Доповнення. Президент України Володимир Зеленський до кінця грудня внесе на розгляд Верховної Ради свій законопроєкт про територіальну оборону.

Радник Офісу Президента Олексій Арестович зазначив, що законопроєкт народного депутата Андрія Шараскіна [про якій йдеться в цій публікації], має декілька болючих питань, зокрема зберігання зброї вдома, порядок підпорядкування та порядок фінансування тероборони тощо. Також на думку Арестовича, він містить в собі високі ризики сепаратизму.

Більше про це читайте тут »»

Проєкт №4504 передбачає виведення Військ територіальної оборони (ВТрО) із складу ЗС України, в окреме військове формування. Чисельність ВТрО затверджуватиметься Верховною Радою України. Також вводиться новий вид служби – територіальна військова служба.

Передбачається створення Головного цивільно-військового органу територіальної оборони України, який входитиме у структуру Міністерства оборони та Командування Військ територіальної оборони, що в мирний час підпорядковуватиметься Міноборони, а в особливий період, зокрема у воєнний час – Головнокомандувачу ЗС України.

Зауважимо, що на думку Головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, це суперечить принципам країн-НАТО – Війська ТрО мають підпорядковуватись Сухопутним військам і Генеральному штабу, які їх готуватимуть, а не Міністерству оборони, як окреме формування.

Це придумали не ми, а європейські країни, що поділилися своїм досвідом з нами. Функція генерування – це функція підготовки, набуття спроможності. Якщо раніше давався напрямок Сухопутним військам і вони воювали, то сьогодні командування Сухопутних військ не воює. На сьогодні воно має дві основні задачі – це підготовку військ та розвиток. Якщо за стандартами НАТО всі військові частини Сухопутних військ будуть готові за усіма стандартами, то буде спрощено підготовку. Для цього і потрібна стандартизація. Сьогодні в СВ є усі полігони, навчально-матеріальна база, боєприпаси, зброя і т.д. Я думаю, що підготовкою територіальної оборони мають займатися Сухопутні війська

В свою чергу, один з авторів закону (список авторів наприкінці публікації), генерал-майор Сергій Кривонос заявив, що нинішній стан ТрО (в підпорядковані Сухопутним військам) не відповідає критеріям її розвитку. Він вважає, що на етапі підготовки тероборона має бути підпорядкована Міноборони, і лише потім передаватись до сфери повноважень Генерального штабу.

Кривонос
Сергій Кривонос

Також Сергій Кривонос вважає, що для підготовки територіальної оборони не потрібні полігони Збройних Сил України – достатньо використовувати місцеві стрілецькі тири. А своє окреме фінансування, на його думку, дозволить територіальні обороні значно покращити стан озброєння, та, навіть, побудувати виробничі потужності зі створення стрілецької зброї та колісної техніки.


Повернемось до проєкту закону.

Згідно з законопроєктом система ТрО України матиме військову та цивільну складові.

Військова складова включатиме управління, частини і підрозділи Військ територіальної оборони України, сили безпеки і оборони, які виконують завдання в інтересах тероборони (ЗСУ, НГУ, ДПСУ, СБУ, Нацполіція тощо) та залучаються до заходів підготовки, організації, ведення та управління територіальною обороною України.

Цивільна складова включатиме центральні органи державної влади, центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, а також акредитовані громадські об’єднання та окремих громадян України, які у добровільному порядку беруть участь у заходах територіальної оборони.

Завдання територіальної оборони України:

  • охорона та захист державного кордону;
  • забезпечення умов безпеки та сталого функціонування органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів військового управління;
  • забезпечення умов для стратегічного (оперативного, тактичного) розгортання військ (сил) або їх перегрупування;
  • охорона і оборона об’єктів та комунікацій;
  • захист критичної інфраструктури;
  • боротьба з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора та не передбаченими законами України воєнізованими або збройними формуваннями;
  • виконання заходів захисту населення і територій України;
  • забезпечення правового режиму адміністративного обмеження;
  • моніторинг обстановки, що впливає на стан та результати ведення тероборони;
  • інформаційна протидія та пропаганда;
  • участь у підготовці населення України до оборони держави;
  • участь у заходах національно-патріотичного виховання громадян, громадського сприяння національній безпеці і обороні;
  • участь у підтриманні правового режиму воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях у разі оголошення такого режиму;
  • ізоляція зон ведення операцій (бойових дій);
  • участь у фільтраційних заходах деокупованих територіях України;
  • участь у заходах (стримання) опору на тимчасово окупованих територіях України.

Загальне керівництво територіальною обороною України здійснює Президент України.

Керівництво та управління теробороною, по всій території України, у мирний час та в особливий період, здійснює міністр оборони, який реалізує повноваження через Головний цивільно-військовий орган територіальної оборони (ГЦВО ТрО) України. На місцях, як і зараз, керуватимуть голови обласних і районних адміністрацій через штаби зон (областей) і районів.

ГЦВО ТрО здійснюватиме організацію, координацію та управління теробороною, координує діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування, у взаємодії із Штабом Військ ТрО розроблятиме Доктрину з територіальної оборони України, Положення про основи діяльності і взаємодії суб’єктів територіальної оборони України, Типове положення про штаб зони (району) територіальної оборони, Положення про Загони територіальної оборони та безпеки територіальних громад, узгоджуватиме План дислокації Військ ТрО тощо.

Керівники зон (районів) тероборони: організовуватимуть планування ТрО в межах відповідної області (району), через штаб ТрО організовуватимуть взаємодію між суб’єктами тероборони; відповідатимуть за фінансування та організацію матеріально-технічного забезпечення тероборони у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, зокрема щодо:

  • створення і забезпечення життєдіяльності пунктів постійної дислокації військових частин та підрозділів Військ територіальної оборони України;
  • виділення органами місцевого самоврядування частинам земель та об’єктів Військам ТрО для розгортання пунктів постійної дислокації, проведення навчань та створення навчальних об’єктів у відповідній зоні (районі).

Для виконання завдань територіальної оборони, в структурі Міністерства оборони України, як окреме формування утворюються Війська територіальної оборони. Командувача Військ ТрО та його заступників призначатиме та звільнятиме Президент за поданням міністра оборони.

Керівництво, управління та контроль за діяльністю Військ ТрО здійснюватиме міністр оборони через Командувача ВТрО, а під час застосування або розгортання в особливий період та під час введення воєнного стану – Головнокомандувач Збройних Сил України.

Перспективна структура Військ ТрО:

  • Командування Військ територіальної оборони України;
  • підрозділи призначені для ведення військової розвідки та інформаційно-аналітичної діяльності;
  • окремі бригади тероборони, що складаються з окремих батальйонів;
  • загони територіальної оборони та безпеки територіальних громад.

Функції Військ територіальної оборони України:

  • охорона та оборона об'єктів і комунікацій;
  • участь у захисті об’єктів критичної інфраструктури держави (зон, районів ТрО);
  • забезпечення умов для надійного функціонування органів державної влади, органів військового управління, життєдіяльності населення, стратегічного (оперативного-тактичного) розгортання військ (сил) та їх передислокацію;
  • боротьба з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора (противника) та не передбаченими законами України воєнізованими формуваннями;
  • організація та здійснення евакуаційних заходів;
  • участь у ліквідації наслідків бойових дій: аварій (руйнувань) зумовлених застосуванням засобів ураження, терористичними актами та диверсіями;
  • підтримання правового режиму воєнного та надзвичайного станів;
  • участь в цивільному захисті та проведенні аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт під час ліквідації наслідків аварій, катастроф;
  • забезпечення інформаційно-аналітичної діяльності в інтересах підготовки держави до оборони, участь в інформаційній протидії та пропаганді;
  • участь у національно-патріотичному вихованні громадян – громадському сприянні безпеці та обороні;
  • участь у заходах адміністративно-поліцейського режиму;
  • ізоляція зон ведення операцій (бойових дій);
  • участь у підготовці населення України до оборони держави;
  • участь в охороні та захисті державного кордону.

Крім того, під час відсічі збройній агресії проти України військові частини (підрозділи) та окремі військовослужбовці Військ ТрО, резервісти територіального резерву, що залишилися на окупованих територіях, можуть залучатися до реалізації заходів руху опору в порядку і на умовах, визначених законодавством України.

Чисельність та комплектування Військ ТрО України

Особовий склад Військ ТрО складатиметься:

  • з військовослужбовців Військ територіальної оборони України, резервістів та військовозобов’язаних, які перебувають у територіальному резерві;
  • військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань направлених для подальшого проходження військової служби з визначеним терміном;
  • працівників, які уклали трудовий договір.

Комплектування Військ ТрО військовослужбовцями здійснюватиметься відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». При цьому стаття 44 законопроєкту дозволяє командирам бригад (окремих батальйонів) ігнорувати частину положень цього закону. Зокрема 2 і 3 пункти статті це справжній правовий нігілізм.

Порядок проходження служби у Військах ТрО визначатиметься Положенням про територіальну військову службу, яке затверджуватиметься Указом Президента.

Гранична чисельність:

Гранична чисельність резервістів та військовозобов’язаних, які перебувають у територіальному резерві не перевищуватиме 390 000 осіб.

  • військовослужбовців Військ ТрО та працівників, які уклали трудовий договір (тобто постійний склад) не має перевищувати 10 000 осіб;
  • резервістів та військовозобов’язаних, які перебувають у територіальному резерві не перевищуватиме 390 000 осіб.

Чисельність Військ ТрО не включається до чисельності ЗСУ.

Про зброю

Індивідуальна зброя військовослужбовців та резервістів, які проходять службу у Військах ТрО, а також колективна зброя військових частин (підрозділів) ВТрО та боєкомплекти до них, згідно з проєктом, зберігаються у визначених, обладнаних приміщеннях, в шафах (сейфах) на території пунктів постійної дислокації частин Військ ТрО та/або визначених місцях зберігання.

Військовослужбовці та резервісти Військ ТрО, які мають вислугу у ВТрО не менше одного року, не мають дисциплінарних стягнень, адміністративних правопорушень, здали передбачені нормативи з фахової підготовки та пройшли спеціальну перевірку, отримують право на зберігання індивідуальної зброї та боєкомплекту до неї за місцем проживання.

Зберігання індивідуальної зброї та боєкомплекту до неї за місцем проживання організовується згідно з чинним законодавством України та нормативно-правовими актами, які встановлюють порядок зберігання зброї та регламентують обіг цивільної довгоствольної нарізної зброї.

Логістичне (матеріально-технічне) забезпечення

Забезпечення Військ ТрО зброєю та боєприпасами, матеріально-технічними засобами, спеціальною технікою, іншим майном, а також квартирно-експлуатаційним, медичним, іншим забезпеченням здійснюватиметься Міністерством оборони України.

Також забезпечення може здійснюватися державними і приватними підприємствами оборонно-промислового комплексу, та, за окремими угодами, закордонними організаціями.

Місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування забезпечуватимуть місцеві підрозділи Військ ТрО територією, приміщеннями, об’єктами навчально-матеріальної бази, транспортними засобами, засобами зв'язку, продовольством, паливо-мастильними матеріалами, комунальними послугами, пов’язаними з організацією життєдіяльності військових частин, підрозділів та їх бойовою підготовкою.

Загони територіальної оборони та безпеки територіальних громад

Проєкт передбачає, що окрім військових підрозділів ВТрО, на місцях створюватимуться Загони територіальної оборони та безпеки територіальних громад, які здійснюватимуть заходи підготовки та ведення ТрО в межах території територіальної громади.

Склад загонів формуватиметься на добровільних засадах з цивільних громадян, які проживають на території відповідної територіальної громади.

Чисельність та особовий склад загону в межах однієї територіальної громади, за поданням штабу зони (району) узгоджуватиметься з керівником зони (району) ТрО, з Командувачем Військ ТрО і затверджуватиметься Командиром бригади тероборони.

Діяльністю загонів керуватимуть командири підрозділів ВТрО за територіальним принципом.

Ці загони, за результатами спостережень і спілкування з місцевими жителями, передаватимуть до штабу ТрО інформацію щодо загроз конституційному ладу, державного суверенітету та територіальній цілісності України, сталому функціонуванню всіх сфер життя суспільства.

У випадку введення особливого періоду чи оголошення воєнного стану, загони включатимуться, в якості відокремленого підрозділу, до складу Військ тероборони України.

Забезпечення загону територіальної оборони та безпеки територіальної громади матеріально-технічними засобами, засобами зв’язку, медичними, житловими, навчальними і складськими приміщеннями, технікою тощо здійснюватимуть органи місцевого самоврядування за рахунок місцевого бюджету та бюджетів об’єднаних територіальних громад.

У випадку введення особливого періоду чи оголошення воєнного стану, загони забезпечується зброєю, спеціальними засобами та засобами захисту за рахунок Військ територіальної оборони України за окремим планом та рішенням.

Про акредитовані громадські об’єднання

Акредитоване громадське об’єднання (АГО) – громадське об’єднання, яке створене та здійснює свою діяльність відповідно до Закону України «Про громадські об’єднання» та отримало право на участь в заходах з підготовки та ведення тероборони України, шляхом проходження спеціальної процедури визначеної Головним цивільно-військовим органом ТрО.

Набуття акредитованого статусу громадським об’єднанням та порядок ведення Реєстру АГО здійснюватиметься відповідно до спеціальної процедури розробленою Головним цивільно-військовим органом тероборони, що затверджуватиметься Кабінетом Міністрів України.

АГО отримуватимуть право брати участь у територіальній обороні України та підготовці населення до оборони у співпраці зі Штабами зон (районів) територіальної оборони, шляхом укладання Угоди між штабами ТрО та громадським об’єднанням.

АГО братимуть участь у заходах з підготовки та ведення територіальної оборони, організації та проведення навчань; заходах цивільного захисту населення з ліквідації надзвичайних ситуацій військового, природнього та техногенного походження; заходах національно-патріотичного, військово-патріотичного, громадського сприяння безпеці та обороні України.

Про соцзахист та мотиваційні чинники для військовослужбовців Військ ТрО

Соціальний і правовий захист військовослужбовців Військ ТрО, резервістів територіального резерву та членів їх сімей здійснюватиметься відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та інших нормативно-правових актів.

Порядок забезпечення соціальних, фінансових гарантій та мотиваційних чинників військовослужбовцям, які проходять військову службу у Військах територіальної оборони та резервістам територіального резерву, розробляє та затверджує Кабінет Міністрів.

Проєкт пропонує наступні мотиваційні чинники:

  • можливість отримати професію подвійного призначення за рахунок держави;
  • забезпечення військовою формою одягу та екіпіруванням;
  • безоплатна видача дозволу на зберігання та носіння зброї;
  • пільгове кредитування на придбання зброї та екіпірування;
  • пільговий доступ до об’єктів призначених для підготовки (тирів та інших об’єктів);
  • обов’язкове страхування за рахунок держави життя і здоров’я військовослужбовців та резервістів під час виконання завдань тероборони;
  • пільги при вступі до будь-яких державних та недержавних навчальних закладів України під час проходження служби у Військах територіальної оборони України;
  • знижки на комунальні послуги та житлово-побутові пільги (за рішенням органів місцевого самоврядування);
  • перевагу при вступі на держслужбу за наявності контракту на проходження служби у військовому резерві територіальної оборони;
  • податкові пільги відповідно до рішень Кабінету Міністрів України та/або місцевих органів виконавчої влади;
  • додаткові дні до відпустки відповідно до чинного законодавства та/або рішень Кабінету Міністрів України;
  • відомчі відзнаки та нагороди.

Також є дивний пункт, що «підписання контракту на проходження служби у Військах територіальної оборони України терміном на п’ять років відповідає проходженню строкової військової служби».

Мабуть мається на увазі контракт на службу в резерві.

Нагадаємо, що чинне законодавство звільняє від строкової служби громадян, які «відслужили» у резерві два контракти (загалом шість років).

За резервістами територіального резерву під час проходження зборів, стажування, ігор, включаючи час проїзду до місця підготовки та у зворотному напрямку, зберігатимуться місце роботи, займані посада та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності.

Резервістами, які на день призову не працюють, ФОПам, особам, які провадять незалежну професійну діяльність та членам фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах на весь період підготовки (зборів, стажування, ігор), ураховуючи час проїзду до місця їх проведення і назад, виплачується грошове заохочення в розмірі одного розміру мінімальної заробітної плати.

Витрати, пов'язані з наймом житла на період підготовки резервістів територіального резерву, оплатою вартості проїзду до місця навчання (зборів, стажування, ігор), і назад, а також виплатою середнього заробітку за основним місцем роботи, здійснюватимуться за рахунок коштів [у проєкті забули написати кого] у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Гарантії та мотиваційні чинники для членів Загонів територіальної громади

Під час навчальних зборів (стажування, ігор), передбачених програмами підготовки, на громадян України, які входять до складу Загону територіальної оборони та безпеки територіальної громади, поширюватимуться права та обов'язки, встановлені для військовозобов'язаних, призваних на збори.

Витрати, пов'язані з наймом житла на період підготовки громадян, оплатою вартості проїзду до місця навчання (зборів, стажування, ігор), і назад, а також виплатою середнього заробітку за основним місцем роботи, здійснюватимуться за рахунок коштів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

До мотиваційні чинників для членів Загону територіальної оборони та безпеки територіальної громади пропонується включати:

  • можливість отримати професію подвійного призначення;
  • пільгове кредитування на придбання зброї та екіпірування;
  • пільговий доступ до об’єктів призначених для підготовки (тирів та інших об’єктів);
  • система пільг (за рішенням органів місцевого самоврядування);
  • система державних і відомчих відзнак та нагород;
  • обов’язкове страхування за рахунок держави життя і здоров’я під час виконання завдань за призначенням

...

На останок зауважимо, що проєкт містить як численні технічні помилки, так і ряд серйозних неузгодженостей з законодавством, наприклад надання командирам частин права на свій розсуд порушувати закон в частині прийняття на військову службу громадян (без внесення змін у законодавство), також місцями законопроєкт суперечить сам собі.

Офіційний текст проєкту (18.12.2020)


Читати також:Війська тероборони у 10 разів дешевші за регулярні


Авторський колектив:

  • Андрій Шараськін – народний депутат України (IХ скликання);
  • Федір Веніславський – народний депутат України (IХ скликання);
  • Сергій Кривонос – заступник Секретаря РНБО, генерал-майор;
  • Анна Майборода – співголова Ради Волонтерів при МО України, голова правління Громадської організації (ГО) «Всеукраїнське об’єднання «Патріот»;
  • Станіслав Бондаренко – адвокат;
  • Ольга Гадзевич – адвокат;
  • Дар’я Шуліма – адвокат;
  • Олексій Лапін – представник Громадської Ради при МО України, експерт ГО «Український Легіон»;
  • Андрій Гордієнко – голова правління Руху сприяння територіальній обороні України;
  • Віктор Диханівський – експерт Руху сприяння територіальній обороні України;
  • Віталій Поліщук – експерт Руху сприяння територіальній обороні України;
  • Олександр Голубчик – перший заступник голови правління ГО «Український Легіон».


Увага! У даній публікації наведений текст (або його фрагменти) проєкту закону, якій ще буде розглядатися Верховною Радою за встановленою процедурою, під час якої текст законопроєкту може змінюватись. Крім того, проєкт закону може бути відхилений у процесі розгляду.