Корвети та ударні безпілотники для ВМСУ – Міноборони підписало контракти з турецькими компаніями

Україно-турецьке співробітництво: погляд на динаміку

Сьогодні Міністерство оборони України вперше в історії уклало прямі зовнішньоекономічні угоди на товари військового призначення. Низку оборонних контрактів з турецькими компаніями підписав міністр оборони Андрій Таран.

Ця подія відбулась у рамках візиту турецької делегації на чолі з Президентом Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїлом Деміром, повідомляє Міноборони.

Як повідомив Андрій Таран, йдеться про проекти, покликані радикальним чином посилити бойові спроможності Військово-Морських Сил України задля підвищення безпеки у Чорноморсько-Азовському регіоні. Це перші конкретні домовленості у рамках нещодавно підписаної угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки.

У Міністерстві обоони уточнили, що угоди стосуються передачі технологій та виробництва корветів і ударних безпілотних авіаційних комплексів для потреб Збройних Сил України. Нагадаємо, що нещодавно Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що в найближчі роки Україна матиме на флоті 4 корвети.

Нагадаємо, у жовтні міністр оборони України Андрій Таран та Президент Директорату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, підписали Меморандум, де, зокрема, було окреслено наміри започаткувати й імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, безпілотних літальних апаратів та всіх видів турбінних двигунів.

Також нагадаємо, що командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа, на підведенні підсумків року для ВМСУ, що відбулось в Одесі, повідомив, що наступного року ВМС має отримати перший ракетний дивізіон «Нептун», комплекс Bayraktar, а також сім кораблів та суден.


Довідково


Туреччиною, в рамках проєкту MILGEM, розроблено корвет типа «Ада» (Ada) – сучасний бойовий корабель, що володіє можливостями ведення протичовнових операцій і патрулювання у відкритому морі, з широким використанням у конструкції принципів стелс-технологій.

в рамках проєкту MILGEM, розроблено корвет типа «Ада» (Ada)

Водотоннажність корвету – 2400 т, довжина – 99,56 м, ширина – 14,4 м, екіпаж – 93 особи, із авіаційними фахівцями – 106. Енергетична установка CODAG, складається з однієї газової турбіни General Electric LM2500 потужністю 23 МВт і двох 16-циліндрових дизельних двигунів MTU 16V595TE90 по 4320 кВт. Максимальна швидкість – 29 вузлів, економічним ходом – 15 вуз. Дальність – 3500 морських миль при швидкості 15 вузлів.

Озброєння включає 8 ПУ ПКР Harpoon, ЗРК RIM-116 RAM (21 ЗКР), 76-мм артилерійську установку OTO Melara Super Rapid, 2×12,7-мм кулемети Aselsan STAMP, два 324-мм тритрубних торпедних апарати Mk.32 (торпеди Mk.46/54), протичовновий гелікоптер S-70B Sea Hawk.