Нам не потрібен москітний флот катерів-камікадзе, – Хомчак

Нам не потрібен москітний флот катерів-камікадзе – Хомчак

Тільки не москітний флот... – це катери-камікадзе, які мають квиток в один кінець. У НАТО, ніхто не робить техніку, в якій точно має загинути людина. У найближчі роки ми плануємо мати на флоті 4 корвети, а до 2030 року чотири середні десантні кораблі...

Про те, яке озброєння зараз необхідне нашій армії та флоту, в інтерв'ю Апострофу, розповів Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

— Взагалі нам потрібно зрозуміти, по яким принципам ми розвиваємося. Якщо ми йдемо по принципам НАТО, то там ніхто не робить техніку, в якій точно має загинути людина. Хоча вони скрізь кажуть, що ти повинен за будь-яку ціну виконати поставлене завдання, але всі зусилля направлені на те щоб ти при цьому залишився живий. Тому якщо ми говоримо про москітний флот, то ми говоримо про катери-камікадзе, які мають квиток в один кінець.

Є така думка, що варто закупити норвезькі протикорабельні ракети NSM (Naval Strike Missile) з дальністю у 180 км і тоді 15 американських катерів Mark VI вирішили б наші проблеми на морі.

— Велика Британія перебуває на стадії підписання договорів про виробництво для нас 8 ракетних катерів саме з ракетами NSM, які мають дальність ураження у 180 км. Вони нам будуть робити ще два протимінних катери. Ми також матимемо 5 американських "Айлендів" – два вже є, ще три на підході. Далі, в найближчі роки ми плануємо мати на флоті 4 корвети...

Турецькі чи українські?

— Мені потрібен корвет. Мені якомога швидше потрібен сучасний корвет, а далі питання не до мене, а до політиків чи економістів. Мені все одно звідки вони мені дістануть той корвет. Але мені необхідні для флоту чотири корвети – це той мінімум, який на сьогодні потрібен.

Мені потрібні катери Mark VI. Шість нам дають. Вони швидкісні, з дальністю застосування до 20 км. Це якраз той елемент, який сьогодні потрібен. Але 20 км – це максимальна дальність, а ефективність у нього буде 16 км. І тут виникає питання, а чи кожний російський корабель його підпустить на таку відстань. Тому тут треба вже відпрацьовувати тактику застосування військово-морських сил України з вміннями, навичками та хитрістю.

Що буде з малими броньованими артилерійськими катерами, які будуються на київському заводі "Кузня на Рибальському"?

— У нас сьогодні їх є сім. У наступному році буде вісім – і все. В подальшому, до 2030 року, ми хочемо, щоб у нас було чотири середніх десантних кораблі. На обох морях нам потрібно мати безпілотні протимінні комплекси. Нам потрібні ці протидиверсійні станції CERBERUS. Вони на 600-700 метрів визначають диверсантів. Штук 30 таких станцій нам потрібно.

Яку ви бачите ракету на корветі? Українську ракету "Нептун" морського базування чи ту саму NSM?

— Я хотів би бачити український "Нептун" морського базування, але коли він буде? Коли вже буде та ракета? Щоб вона була максимально сучасною, щоб вона мала максимальну дальність та точність ураження.

Читати також: Середній десантний корабель типу «Тритон»