Раді рекомендують легалізувати військкомати і надати президенту право призивати резервістів без мобілізації

призов резервістів без мобілізації

Комітет з питань нацбезпеки рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні поданий Президентом України законопроєкт №3553 щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та військового обліку.

Відповідне рішення прийнято на засідання Комітету Верховної Ради питань національної безпеки, оборони та розвідки 20 січня 2021 року відбулося засідання Комітету.

Законопроєкт спрямований на легалізацію вже створених на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які наразі перебувають поза законом, адже їх діяльність не регламентується жодним законом.

Проєктом також пропонується наділити президента правом видавати накази і директиви з питань оборони, у тому числі з питань оперативного доукомплектування в особливий період Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Відповідно президент отримає право, призивати на службу, без оголошення мобілізації, резервістів оперативного резерву 1-ї черги (бойових частин) терміном до шести місяців.

За призваними резервістами, на весь час їх служби, зберігатиметься місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, а також поширюватимуться всі соціальні гарантії передбачені законодавством для мобілізованих.



Крім того проєктом вводиться кримінальна відповідальність за ухилення від призову резервістів (позбавлення волі на строк до п'яти років), а ухилення від навчальних зборів каратиметься штрафом до 11900 грн або виправними роботами на строк до двох років.

Також суттєво підвищує штрафи за адміністративні правопорушення.

Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами законодавства про військовий обов'язок і військову службу (стаття 210 КУпАП) пропонується встановити штраф у 510-850 грн і 850-1700 грн при повторному порушенні (наразі 85-119 і 170-250 грн відповідно).

За умисне зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов'язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), яке спричинило їх втрату штрафуватимуть на 510-850 грн (зараз 17-51 грн), а при повторній втраті на 850-1700 грн (зараз 51-119 грн).

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію громадян штрафуватимуть на 1700-3400 грн і 3400-5100 грн при повторному порушенні, посадових осіб – 3400-5100 і при повторному порушенні – 5100-8500 грн.