Під виглядом вітчизняних танкових гармат КБАО продавало заводу імені Малишева пофарбовані старі радянські

Під виглядом вітчизняних танкових гармат КБАО продавало заводу імені Малишева пофарбовані радянські

КБ «Артилерійське озброєння» в 2015-2016 роках продавало Заводу імені Малишева пофарбовані радянські 125-мм танкові гармати під виглядом нових українських гармат КБА-3.

Про це стало відомо з матеріалів кримінального провадження розглянутих Солом'янським районним судом міста Києва у рамках справи № 760/1778/18.

Зокрема, під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ДП «Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння» (КБАО) заволоділи коштами ДП «Завод ім. В.О. Малишева» (ЗіМ) в особливо великих розмірах під час поставки останньому під виглядом нових 125-мм стволів виробництва КБАО (модель КБА3), танкових стволів радянського виробництва (модель 2А46М), які придбали у ДП «Київський бронетанковий завод» (КБТЗ).

Так, у рамках договору від 22.10.2015 №272/10-15, між ЗІМ та КБАО, останнє впродовж 2015-2016 років здійснило поставку ЗІМ артсистем та танкових стволів, відповідно до визначених специфікацій, на загальну суму 27,51 млн грн, з оформленням актів прийому-передачі.

Водночас, з метою виконання вищезазначеного договору, службові особи КБАО, усвідомлюючи відсутність технічної можливості виготовлення стволів, уклали договір з КБТЗ від 22.09.2015 року №057/247 на придбання стволів та артсистем, які були виготовлені за часів СРСР.

Як встановлено в ході досудового розслідування, відповідно до видаткових накладних КБАО отримав від КБТЗ гармати 2А46М та 2А46М1, які були реалізовані КБАО в адресу ЗІМ як нові вітчизняні моделі КБА3 за більшою вартістю.



Розслідуванням встановлено, що з метою фальсифікації вказаної оборудки, службові особи КБАО складали фіктивні акти прийомки-здавання готової продукції, згідно з якими вказані стволи, нібито, виготовлялись на КБАО цехом № 2 з металу марки 38ХН3МФА.

Згідно з поясненнями начальника цеха №2, шо працював на посаді до листопада 2015 року, особи, яка його змінила на посаді, та завідувачки складом, танкові стволи 2А46 на підприємстві проходили розконсервацію та дефектацію. У разі необхідності здійснювались роботи з видалення іржи та підфарбування. Після чого стволи консервувались та упаковувались.

Надалі, за вказівкою в.о. гендиректора складались вищезазначені акти готової продукції з виготовлення КБА-3. За свідченням начальників цехів, підписи на документах були підроблені.

Вказані службові особи, а також головний бухгалтер КБАО, під час розслідування зазначили, що підприємство не мало можливості виробляти танкові пушки КБА-3, у зв'язку з відсутністю відповідного устаткування.

Враховуючи викладене, службові особи КБАО реалізували в адресу ЗІМ продукції загалом на 27,51 млн грн, обґрунтовано витративши лише 12,59 млн грн. Різницю складає безпідставне нарахування виробничих та адміністративних витрат, які фактично не здійснювались.